Tribina o Srpkinjama u javnom prostoru u SKC-u

Tribina pod nazivom „Srpkinje u javnom prostoru“ održana je juče u organizaciji Srpskog kulturnog centra kao deo programa „SKC sredom“.

Maja Milanović 03.11.2022.
Srpkinje u javnom prostoru

Tema tribine koju je Srpski kulturni centar organizovao u svojim prostorijama u sredu 2. novembra bila je pokušaj da se publici što bolje dočara život pripadnica srpske zajednice u društvenom, političkom ili profesionalnom smislu. Na pomenutoj tribini, čiji je moderator bio direktor SKC-a Srđan Sekulić, učesnice su bile veoma uspešne žene zajednice iz oblasti politike i medija - saborska zastupnica Dragana Jeckov, predsednica Odbora za medije, informisanje i veru ZVO-a Jadranka Jaćimović-Ivan, direktorka Radio Borova Dragana Bošnjak i novinarka Radio Dunava Anđelka Pejić. Ono sa čim su se složile sve učesnice tribine jeste činjenica da to što su Srpkinje ne treba doživljavati kao nešto što ih može omesti u ostvarivanju ciljeva.

- Kao pripadnica srpske zajednice u Republici Hrvatskoj, htela to ili ne, postoji određeni teret koji je uvek prisutan zbog sveukupnih prilika u kojima se danas nalazimo. Svaki posao ima svoj teret i svoju drugu stranu, a to što smo Srpkinje nikako mi ne smemo doživljavati kao smetnju ili kao nešto što nas može ometati u našem poslu. Naprotiv, to je nešto sa čim smo rođeni, što nam pripada i čega se nikako ne trebamo stideti, nego biti ponosne na to. Mišljenja sam da žene nisu dovoljno aktivne, da bi svakako trebale biti aktivnije i deo mog političkog angažmana upravo je okrenut ka ženama i njihovoj većoj participaciji u prostoru uopšte. Sigurno da još ima prostora za sve i sigurno da žene treba još više da se angažuju, da budu hrabrije, prodornije i da se jednostavno izbore za svoje mesto koje im prema načelu ravnopravonsti i pripada – izjavila je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

Na početku tribine učesnice su se osvrnule na svoje profesionalne početke i otvoreno govorile o njima sa današnjeg stajališta. Kao na svakom početku, bilo je tu grešaka na kojima su učile kako bi postigle ovo što su danas.

- Onoga trenutka kada sam se profilisala kao novinarka koja izveštava o srpskoj zajednici na srpskom jeziku i pismu za mene je taj javni medijski prostor Republike Hrvatske, kada je reč o televizijskoj emisiji, zatvoren i ne postoji – priča nam predsednica Odbora za medije informisanje i veru ZVO-a i urednica emisije Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema Jadranka Jaćimović-Ivan.

Srpkinje u javnom prostoru (1)

- Prisutna sam u medijskom prostoru Republike Srbije, Republike Srpske, eventualno naših sugrađana koji žive u inostranstvu pa nas prate na satelitskom programu, ali u Hrvatskoj to pravo koje imamo mi ne možemo da konzumiramo. Ne postoji manjinska redakcija na maternjem jeziku, kada govorim o televiziji, to je naravno ograničilo moj prostor delovanja i funkcionisanja, tako da sve ove godine koliko radim na uređivanju emisije, tu istu emisiju i vodim, radila sam i kao novinar na terenima i naravno da sam u jednom trenutku dostigla svoj maksimum što se tiče mog potencijala i nisam više imala izazove. Bilo je potrebno da napravim nekakav iskorak, upravo tada se pojavilo to da me je skupština Zajedničkog veća opština izabrala za predsednicu Odbora za medije, informisanje i veru – dodaje Jadranka.

Ovakav program „SKC sredom“ privukao je i u publici veliki broj žena iako je naravno bilo i muškaraca.

- Javila se potreba da porazgovaramo o ovoj temi i aktivnostima, ne samo njih ponaosob, nego uopšte ako govorimo o ženama odnosno o Srpkinjama na našem prostoru, o njihovom aktivizmu, o potrebi da se istaknu i u profesionalnom smislu, ali i u nekoj društvenoj sferi. Tema jeste bila široka, moglo se pričati na više različitih podtema, ali svakako da će i u nekom budućem periodu biti mogućnosti i potrebe da porazgovaramo o ovome i da ćemo sa vremenom naravno uključiti i neke druge osobe ženskog pola, sa ovog našeg prostora koje će progovoriti o određenim društvenim temama - zaključuje direktor Srpskog kulturnog centra Srđan Sekulić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.