Trka mira prošla i kroz Borovo

Kroz Borovo je danas prošla Trka mira, najduža štafetna mirovna trka na svetu, koja traje dugih 35 godina.

Trka Mira Borovo

Među različitim evropskim mestima koja obilaze brojni trkači, na jednom od odredišta našlo se i Borovo. Osnivač ove trke bio je Indijac Šri Činmoj, filozof, muzičar i sportista koji je svoj život posvetio borbi za mir na način da za njega mir nije odsustvo rata, već prisustvo harmonije i ljubavi u svetskoj porodici. Njegova ideja je bila da smo svi u srcu isti, bez obzira na nacionalnost, veru, boju kože i na to odakle smo. Tako se našla i nekolicina istomišljenika iz cele Evrope i pomenutu ideju nastavila da širi.

– Uvek imamo otprilike dvanaest trkača koji su različite nacionalnosti, vere i boje kože. Trčimo sa upaljenom bakljom čiji plamen simbolizuje plamen koji imamo u srcu i našu težnju za harmonijom i mirom u svetu. Da pretrčimo čitavu Evropu treba nam osam meseci, međutim, ove godine je bila drugačija inicijativa zato što smo još pod uticajem koronavirusa pa je etapa malo kraća. Trčimo kroz sve zemlje koje povezuje Dunav, jer je i Dunav proglašen spomenikom mira Šri Činmoja – izjavila je koordinatorka najduže štafetne mirovne trke na svetu Gordana Petrovčić.

Inače Zagrepčanka, koja trenutno živi i radi u Norveškoj, Gordana tvrdi kako je ovo potpuno neprofitna organizacija koju na okupu drži želja za mirom i lepim dešavanjima svuda u svetu.

– Naši se trkači stalno menjaju jer smo svi volonteri i svako ostane onoliko vremena koliko može da si priušti, to je po mom mišljenju jedan od najlepših delova ove trke zato što nije uključen novac. Nemamo nikakve veze sa profitom, bez obzira što na našem putu srećemo političare, predsednike, različite klubove, decu, sve finansiramo našim privatnim sredstvima ili nekada dobijemo sponzorstvo od gradova – dodaje Gordana.

Trka kroz 150 zemalja

Ovogodišnja Trka mira i prijateljstva započela je u Nemačkoj 27. maja, a završava se u Moldaviji 17. jula. Trkačima dan počinje u 7 i traje do 20 časova sa ciljem promovisanja internacionalnog prijateljstva, mira i mišljenja da smo svi isti u srcu, bez obzira na različitosti koje posedujemo. Tako je i Borovo odlučilo otvoriti svoje srce i sa radošću dočekati baklju mira.

– Borovo danas ulazi u jedno od hiljadu mesta u svetu kroz koje je prošla Trka mira i prijateljstva. Mi smo oberučke prihvatili taj poziv da organizujemo doček jer Borovci sigurno žele mir i prijateljstvo sa svima u svetu. Nadamo se da će ovim činom Borovo otići u eter ne samo u Hrvatskoj, nego i u Evropi i celom svetu. Učesnici su obećali da će ponoviti dolazak pa se nadamo da ćemo ponoviti i ovakvo druženje koje je danas – rekao je predsednik opštinskog Veća Duško Drobić.

Trka mira Borovo 2

Učesnike su na terenu Fudbalskog kluba Sloga dočekali predstavnici opštine, zajedno sa podmlatkom Dobrovoljnog vatrogasnog društva i grupom dece iz Dečijeg vrtića Zlatokosa iz Borova. Trkači su za decu pripremili različite igre i simbolično istrčali krug na igralištu noseći baklju mira.

– Danas smo sa našim tetama došli da vidimo ljude koji trče po celom svetu. Nije mi bilo teško trčati sa njima, ali se umorim brzo. Najzanimljivije mi je bilo kada smo i mi sa njima trčali na igralištu i nosili baklju – kaže budući đak prvak Andrej Puškar.

Trka se istovremeno trči u Americi i Mongoliji. Putujući kroz više od 150 zemalja sveta, baklja čiji plamen simboliše ljudsku težnju za životom u harmoniji predaje se iz ruke u ruku stanovnicima mesnih zajednica kroz koje prolaze. Nakon svečane primopredaje baklje predsedniku opštinskog veća Dušku Drobiću i ugodnog druženja na borovskom igralištu, trkači su sa bakljom krenuli put Iloka, gde na granici sa Republikom Srbijom baklju predaju trkačima iz Srbije koji ju nose do granice sa Bugarskom.