Trpinjsko leto na jezeru okupilo veliki broj ljudi

Ovogodišnje „Trpinjsko leto na Panjiku“ održano je od 23. do 29. jula na izletištu Panjik u Trpinji.

Maja Milanović 31.07.2023.
Leto na Panjiku naslovna

Manifestacija „Trpinjsko leto na Panjiku“ otvorena je u nedelju 23. jula u organizaciji Fudbalskog kluba „Sinđelić“. Kao i prethodnih godina, brojna publika iz Trpinje, ali i okolnih mesta, došla je da isprati sadržaje koji se izmenjuju na ovoj manifestaciji.

- Prvog dana programa započeo je fudbalski turnir koji se održava svako veče i finale je zadnji dan manifestacije u subotu 29. jula. U međuvremenu imali smo organizovano pecanje na plovak i fišijadu, koji su veoma posećeni što govori da je ova manifestacija dosta dobro prihvaćena kod ljudi – rekao je predsednik Fudbalskog kluba „Sinđelić“ iz Trpinje Branislav Štula.

Među najposećenijim aktivnostima, bili su upravo fišijada i takmičenje u pecanju na plovak koje je ove godine okupilo 20 takmičara od kojih je prvo mesto zauzeo Mladen Knežević sa kilogram i tristo grama upecane ribe.

- Imali smo još prijava za takmičenje, ali nismo imali prostora da ih ubacimo, tako da smo ove godine imali 20 takmičara jer je jezero malo, pa smo ograničeni prostorom. Bilo je dosta mlađih učesnika koji su imali podršku roditelja. Posebno nam je drago na tolikom odazivu mladih, jer se oni ujedno i uče pecanju. Na takmičenju imamo „uhvati i pusti“ sistem ribolova, tako da se sva riba koja je upecana važe i ponovo vraća u vodu. Jezero je inače svaki dan popunjeno sa pecarošima koji ljubav prema ribolovu prenose i na svoju decu, što je posebno lepo za videti – kaže glavni sudija na takmičenju u pecanju Zoran Vukajlović.

Na fišijadi rekordna 32 kotlića

Leto na panjiku tekst

Na fišijadi koja je bila na programu u petak 28. jula prijavljeno bilo je rekordnih 32 kotlića, što je najveći broj učesnika do sada. Najbolji fiš skuvao je Radivoja Obušković, a tročlana komisijama odlučivala je o nijansama ukusa.

- Svake godine su isti kriteriji ocenjivanja, ali krenemo od toga da prikupljene uzorke prvo pregledamo i kod kojih se tekućina odvojila odmah ih izbacujemo. Dalje u ocenjivanju fiša gledamo gustoću, kvalitetu, boju i ukus, sužavamo krug dok ne dođemo do tri najbolja – rekla nam je predsednica žirija Veselinka Građanski.

Fudbalski klub „Sinđelić“ već četiri godine takmiči se u prvoj županijskoj ligi Vukovarsko-sremske županije, prošlogodišnje takmičenje završili su na sedmom mestu a sa tim plasmanom zadovoljni su i predstavnici kluba.

- Ove godine nam prvenstvo počinje 13. avgusta, pripreme su u toku i nadamo se još boljem plasmanu. Planiramo da ostanemo u ovoj ligi, jer bolji plasman nam zahteva i više finansija – zaključuje Štula.