Turnir četiri „Obilića“ u Ostrovu

U selu Ostrovo u opštini Markušica poslednjeg dana juna održan fudbalski susret "četiri Obilića", a u njemu učestvuju klubovi koji s ponosom nose ime junaka koga je proslavila slavna smrt na Kosovu polju.

Obilić-grbovi Ostrovo Krepšić Vilovo Zmajevo

Sureti Obilića održavaju se peti put po redu. Prvi put sastali su se u Ostrovu 2014. godine, sledeće 2015. sastali su se u Vilovu, a onda su sledili susreti u Krepšiću u Republici Srpskoj 2016. i u Zmajevu 2017. godine.

– Ideja o fudbalskim susretima klubova sa imenom Obilića pokrenuta je još 1989. godine kada je obeležavana šestota godišnjica od Boja na Kosovu. Tada su se u Beogradu susreli Obilići iz Budimaca, Vilova, Ostrova i Beograda. Sastajali smo se i naredne dve godine, ali je rat sprečio da to postane tradicija. Ove godine trebalo je biti pet, a ne četiri kluba, ali nam gosti iz Starog Sela kod Velike Plane nisu uspeli doći pa nas i dalje ima četiri Obilića. – objašnjava inicijator i pokretač ove ideje Đorđe Lukić iz Ostrova u kom FK „Obilić“ deluje od 1932. godine.

– Nikada nismo menjali to ime koje s ponosom nosimo od kada je klub osnovan. Prošle godine bili smo prvaci Treće županijske lige, a klub danas održavamo „na aparatima“ jer je Ostrovo malo selo koje je sa 1.000 stanovnika palo na nekih 350 tako da je i dece jako malo. Ovde se poslednjih godina većinom rađaju ženska deca, a fudbal je ipak muški sport – kaže pola u zbilji pola u šali Đorđe Lukić.

I njihovim imenjacima iz Zmajeva, Krepšića i Vilova ideja o zajedničkom okupljanju se jako dopala i svi ističu kako rado učestvuju u ovakvim fudbalskim druženjima.

Sve ih povezuje ime Obilića

FK „Obilić“ iz Vilova osnovan je 1931. godine, a ni on kao ni „Obilić“ iz Ostrova nikada u svojoj istoriji nije menjao ime koje nosi.

– Kada smo proslavljali šezdesetogodišnjicu našeg kluba u gostima su nam bili naši prijatelji iz Ostrova. Na inicijativu našeg prijatelja Đorđa Lukića ovakva druženja ponovo smo započeli 2014. godine i od tada pa do danas se susret „Obilića“svake godine održava u drugom mestu. Te 2014. godine prvi susret bio je ovde u Ostrovu i evo, posle četiri godine ponovo smo na istom mestu na našem petom susretu – priča Milan Panić, sekretar „Obilića“ iz sela Vilovo u Opštini Titel.

– Već godinama se lepo družimo i ovo je zaista hvale vredna manifestacija u kojoj je rezultat najmanje važan. Važno je da se ljudi okupljaju i da uživamo u onome što je naša zajednička ljubav, a to je fudbal i ime koje nosimo. Iako je to ime deo naše, srpske nacionalne istorije u klubu imamo i igrača hrvatske nacionalnosti i svi se lepo slažemo, a to je najvažnije – ističe Nikola Janković iz uprave FK „Obilić“ iz Krepšića koji je i najmlađi od svih prisutnih „Obilića“. Osnovan je 1967. godine.

Obilić Ostrovo

– Do sada sam bio na svim ovim susretima i kao igrač i kao neko ko predstavlja klub. Tu tradiciju treba negovati i održavati prijateljske veze i saradnju koju smo uspostavili u kojoj nema nikakvog rivaliteta nego samo iskreno druženje i prijateljstvo – rekao je Nikola Đurović, predsednik FK „Obilić“ iz Zmajeva koji je i najstariji među okupljenim Obilićima, osnovan 1925. godine.

Najbolji Obilić iz Vilova

Iako je ovo druženje bilo takmičarskog karaktera i dodeljivani su i pehari pobednik je bio uvek i jedino Obilić. Tako su i jedni, i drugi, i treći, a i četvrti na pitanje – Ko vodi? odgovarali uvek isto – Vodi Obilić!

Odigrano je četiri utakmice i tek da ispoštujemo formu reći ćemo da su prvi bili Obilići iz Vilova, drugi njihovi imenjaci iz Zmajeva, a treći Obilići iz Krepšića. Ostrovski Obilići su se domaćinski zadovoljili četvrtim mestom. Sledeće druženje zakazano je za godinu dana u Vilovu.

Rezultati:
FK OBILIĆ Zmajevo – FK OBILIĆ Krepšić 7:4 (5:2)
FK OBILIĆ Vilovo – FK OBILIĆ Ostrovo 11:10 (3:5; 6:6) penali

Za treće mesto:
FK OBILIĆ Krepšić – FK OBILIĆ Ostrovo 5:4 (0:1; 2:2) penali

Finale:
FK OBILIĆ Vilovo – FK OBILIĆ Zmajevo 3:1 (2:1)

Najbolji pojedinci:
golman – Miroslav Vuković (FK OBILIĆ Ostrovo)
strelac – Danko Tešić (FK OBILIĆ Krepšić) 4 gola
igrač – Stevan Pavlov (FK OBILIĆ Vilovo)