U čast Bekrije

Veče folklora u Negoslavcima održano je u subotu 8. juna.

Srđan Sekulić 12.06.2024.

Na letnjoj bini u Negoslavcima 8. juna održana je manifestacija Bekrijino veče koja je i ove godine okupila veći broj društava i izvođača. Organizator ove manifestacije poslednjih nekoliko godina je Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“, pododbor Negoslavci.

- Bekrijino veče je već postala tradicionalna manifestacija koju je nekada održavao KUD „Bekrija“, ali pošto u Negoslavcima više nemamo kulturno-umetničko društvo, pododbor Prosvjete je rado nastavio da održava manifestaciju, a samim tim sačuvali smo i ime manifestacije, Bekrijino veče – istakla je predsednica Prosvjetinog pododbora u Negoslavcima Milica Šarčević Tunjić.

Na programu su nastupali KUD „Sloga“ iz Vukovara, pevačka grupa Ansambla narodnih igara, KUD „Branislav Nušić“ iz Borova i pododbor Prosvjete iz Jagodnjaka. Takođe, pored gostiju publici su se predstavili i domaćini, odnosno dve mlađe grupe i jedna starija.

- Najmlađi Negoslavčani predstavili su se koreografijom „Učitelju lutko molovana“, druga mlađa grupa predstavila se koreografijom Zorana Novoselca „Ajd na Rogalj momče“, dok su se najstariji predstavili igrama iz Srbije „Pošla cura na prelo“ čiji je autor koreografije Zoran Novoselac – kaže Šarčević Tunjić.

U sve ove tri grupe koje deluju unutar Prosvjetinog pododbora u Negoslavcima aktivna su 43 folkloraša od vrtićkog uzrasta do osmog razreda osnovne škole, a svoje probe održavaju u maloj sali opštinske zgrade.

Uoči pravoslavnog praznika Silaska svetog Duha na apostole – Duhova ovaj podobor organizuje i predavanje o običaju Kraljica koje će održati Veljko Maksić, dok će Ansambl narodnih igara scenski prikazati taj običaj koji je na određen način i lična karta ovog ansambla.