U Dvoru proglašeno vanredno stanje zbog poplava

Od sinoć u 21 čas u Dvoru je zbog poplava proglašeno vanredno stanje. Najkritičnije je u mestima Kuljani, Matijevići i Unčani.

Foto: Opština Dvor

Vodostaj u naselju Struga trenutno je na nivou od 530 cm. Jutros u 2 časa došlo je do stagniranja Une i do sada je porasla 8cm. U Dobretinu vodostaj Une pada od juče. Za sada problem stvara Sana, dok se pritoke Une povlače u korito, javlja portal „Banija Online“.

– Najkritičnije je u naseljima Kuljani, Matijevići i Unčani. Kuljani su odsečeni i od Dvora i od Hrvatske Kostajnice. Voda je došla do kuća u Kuljanima, Matijevićima, Unčanima i Dvoru. U dva objekta ušla je voda u Matijevićima i Dvoru. Državna cesta D47 (Dvor – Hrvatska Kostajnica) je zatvorena zbog izlevanja Une na četiri mesta, na dva mesta u naselju Kuljanima, između Unčana i Struge i između Zamlače i Dvora. To nam je veliki problem jer nam je presečena komunikacija prema selima Zamači, Struzi i Kuljanima, kao i prema Kostajnici – kaže za portal „Banija Online“ načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina.

On ističe da se normalizacija saobraćaja može očekivati za nekoliko dana za putnički, a za teretni i više, pod uslovom da ne dođe do značajnijih padavina.

– Pomoć smo dobili od Hrvatskih voda, traktorsku pumpu, vreće i pesak. Od Civilne zaštite Sisak motorne pumpe i od Crvenog krsta vodu za piće. U poplavi učestvuju zaposlenici komunalnih preduzeća, vatrogasnih društava i Crvenog krsta Dvor. Po važećoj proceni Hrvatskih voda, samo naselje Dvor je branjeno područje od poplave, ostala naselja nisu. To je veliki problem usled ovih klimatskih promena, kada su poplave učestale, a vodostaji postali ekstremni u zadnje vreme. Ekstremni vodostaji koji se u prošlosti nisu tako često javljali i obuhvatali veliko područje posebno su problem jer izazivaju veliku štetu kod građana i stalno se ponavljaju – kaže Arbutina i nastavlja:

– Ono što nam je prioritet u odbrani od poplave je izdizanje ili izmeštanje državne ceste D47 jer dva puta smo godišnje odsečeni od Kostajnice. Državna cesta D6 (Dvor-Glina) kao i županijska cesta ŽC 3234 (Trgovi – Miočanovići – Petrinja) su u lošem stanju, što zahteva duže vreme za putovanje.

Voda iz vodovoda Dvor je za piće i uredno se isporučuje, a odsečenim naseljima dostavlja se flaširana voda. U Dvoru sve službe rade.

Saveti Štaba civilne zaštite opštine Dvor

  • Ostanite pribrani i ne širite paniku,
  • Obezbedite se pitkom vodom (voda iz lokalnih vodovoda nije za piće), namirnicama i lekovima za nekoliko dana,
  • Napunite mobitele i pripremite ručne lampe
  • Pratite vesti putem radija ili televizije
  • Pratite vodostaj na internetu ili teletekstu
  • Sledite uputstva dežurnih službi
  • Podignite nameštaj i električne aparate na višu razinu
  • Pratite obavesti na web stranici Općine Dvor (dvor.hr)