U Kusonjama prikazani kosidbeni običaji Srba pakračkog kraja

U Kusonjama kod Pakraca 26. septembra održana je tradicionalna košnja uz prikaz kosidbenih običaja Srba pakračkog kraja.

Kosidbeni običaji

Kroz košnju u šljiviku starim kosama, prikazom nasađivanja, brušenja i otkivanja ili klepanja kose te pesmom i igrom okupljeni su se vratili u neka stara vremena kada je u srpskim selima toga kraja ovakav način košnje bio svakodnevica.

Kosidbeni običaji u Kusonjama su uz podršku Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Vlade Republike Srbije i snimljena, a izveli su je članovi pakračkog pododbora SKD Prosvjeta. Snimanje kosidbe je podržano i od strane SKD Prosvjeta, Srpskog narodnog veća i Veća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije.

– Kosidba je deo novih aktivnosti pokrenutih ove godine koja je uspešno provedena zbog zajedništva i koordinacije srpskih organizacija na našem području ali i zbog podrške Uprave za dijasporu Republike Srbije, SKD Prosvjete i Srpskog narodnog veća. Dogodine planiramo da pokrenemo kosidbene i žetvene svečanosti, a ovom aktivnošću obeležili smo i 25 godina pakračkog Pododbora Prosvjete – istakao je zamenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović.

– Pakrački poodbor Prosvjete je jedan od retkih koji je delovao nakon 1995. godine i koji i sada radi na očuvanju srpske kulture i tradicije. Želimo u sve da uključimo i mlade kako bi pokrenuli novi programski pravac delovanja – dodao je predsednik pododbora SKD Prosvjeta Zapadna Slavonija- Pakrac Darko Derenj.

Nakon druženja kosača u Kraguju iskazana je zahvalnost svim aktivistkinjama i aktivistima pakračke Prosvjete koji su svojim angažmanom doprineli radu društva u proteklih 25 godina. Zbog epidemioloških mera godišnjica pododbora obeležena je samo u krugu članova Pododbora.