U Trpinji održano veče posvećeno ženama

Već 15 godina Udruženje žena iz Trpinje organizuje program obeležavanja 8. marta u svom mestu.

Maja Milanović 11.03.2024.
Udruženje žena iz Trpinje Osmi mart Međunarodni dan žena Kud Mladost Trpinja

U organizaciji Udruženja žena iz Trpinje 8. marta je u Domu kulture u tom mestu održana kulturno-zabavna manifestacija povodom Dana žena u kojoj su učestvovali kulturno-umetničko društvo „Mladost” iz Trpinje, KUD „Đurđevak” iz Bobote, mladi pesnici iz Osnovne škole Trpinja, a repertoar su sa svojim pesmama upotpunili i pesnici Nataša Cvijančević, Goran Dragaš, Branislava Jurišić Maričić i Branislav Maksimović. Organizatori ove večeri, Udruženje žena iz Trpinje, deluje već 15 godina i svojim trudom i radom obogaćuju kulturnu scenu ovog mesta.

- Na početku godine organizujemo pesničko veče, priredbu povodom Osmog marta, takođe, negujemo običaj Carevoj koji se očuvao samo u Trpinji, kada muški preskaču vatru, a devojke kokaju kokice i poslužuju posetioce. Obeležavamo Vidovdan, pletemo ivanjske vence, redovno se sastajemo dva puta nedeljno kada izrađujemo ručne radove, takođe putujemo i družimo se. Istakla bih i program „Raspevana trpinjska jesen”, jer tada uložimo najviše truda oko organizacije jer imamo najviše plodova i želimo da prikažemo što više našeg rada i umeća. Isto tako, razmenjujemo iskustva sa Udruženjem žena iz Vukovara, Udruženjem „Duga”, ali i sa različitim udruženjima sa područja naše opštine – izjavila je predsednica Udruženja žena iz Trpinje Marija Opačić.

Kao nešto posebno Opačić je istakla saradnju sa lokalnim Kulturno-umetničkim društvom „Mladost” koji su im uvek na raspolaganju i spremni da se odazovu na svaki njihov poziv, pa su  tako svojim nastupom uveličali i ovu osmomartovsku priredbu.

- Dugi niz godina sarađujemo sa udruženjem žena iz našeg mesta i svaka njihova manifestacija je na nekakav način povezana i sa našim KUD-om. Večeras su se predstavili naši najmlađi folkloraši i srednja grupa koja je prvi put izvela igre iz Šumadije. Kulturno-umetničko društvo „Mladost” iz Trpinje već aktivno radi na organizaciji Vaskršnje radionice koju smo pokrenuli prošle godine, organizovaćemo manifestaciju „Đeram” i ovogodišnji smo domaćini Dana kulture Srba koji će se održati 18. maja u našem Domu kulture. Tako da se naši članovi vredno pripremaju za sva domaćinstva koja su pred nama, ali i za različita gostovanja kojih već nekoliko imamo u planu – kaže predsednik pomenutog KUD-a Saša Radić.

Udruženje žena iz Trpinje Osmi mart Međunarodni dan žena Kud Mladost Trpinja

Želja organizatora bila je da ženskom delu populacije posveti ovo veče, kako bi im i na taj način zahvalili na svemu što rade i doprinose, kako zajednici, tako i svaka svome domaćinstvu.

- Stalno slušamo kako se žene bore dodatno za svoja prava, pa smo mi nastojali bar jedno veče da posvetimo njima, da osete koliko vrede i znače današnjem svetu. Naši članovi su upravo starije žene iz Trpinje kojih, nažalost, ima sve manje, tako da ovom prilikom pozivam sve žene pa i one mlađe da nam se pridruže. Svaka žena nešto zna i može svoje znanje preneti na druge, tako da bi voleli da naše udruženje što duže radi i čuva običaje srpskog naroda sa ovog područja. Veoma je važno čuvati tradiciju, jer bez tradicije nema ni opstanka, treba znati kako su ljudi nekada živeli kada nije bilo kompjutera ni pametnih telefona zato se nadamo da ćemo svoje znanje i običaje uspeti preneti na mlađe generacije – zaključila je Marija Opačić.