U Uglješu osvećeni krstovi novopodignutog hrama

U nedelju, 24. februara episkop osečkopoljski i baranjski g. Heruvim osveštao je krstove koji će krasiti kupolu uglješkog hrama.

Slavko Bubalo 27.02.2019.
Uglješ Heruvim

Episkopu Heruvimu sasluživali su parosi u penziji protojerej-stavrofor Vlado Kljajić i protojerej-stavrofor Mihailo Marjanac te paroh darđanski protojerej Đorđe Kovačević i đakon Branimir Mihajlović iz Markušice.

Episkop Heruvim se nakon čina osvećenja krstova besedom obratio sabranim vernicima.

- Časni oci, dragi narode Božji, neka je blagosloven današnji dan u koji smo se sabrali ovde u novopodignutom, još nezavršenom, ali svakako velelepnom, hramu u Uglješu. Sabrali smo se da proslavimo ime Božije i da projavimo suštinu zbog čega se hramovi grade, zbog čega je dobro i blagosloveno da, kao narod koji ima nemanjićko nasleđe, gradimo svoje hramove i manastire. Ovaj hram se dovršava i sve je lepši. Nadamo se da ćemo videti punoću ove gradnje kada hram bude ukrašen u potpunosti, osvećen, kako bi svetu svetlio tajnu Raspeća i Vaskrsenja – to su temelji našega života i naše vere. Sabrali smo se kako bismo liturgijski ispunili tajnu večnoga života. Ta tajna se ispunjava pri svakom našem sabranju na Liturgiji, gde smo svi kao braća u Hristu ispunjeni večnom radošću i istinom koja nas obnavlja i utemeljuje u onoj ljubavi kojom Bog ljubi čoveka - rekao je vladika Heruvim.

Početak dovršenja hrama u Uglješu

Nedelja u koju je osvećenje krstova izvršeno, objasnio je episkop Heruvim je Nedelja bludnoga sina koji verni narod upućuje na žrtvenu Božiju ljubav koja se ne može ograničiti na okvire ovozemaljskog jer ljubav Božja prevazilazi ljudski razum, ona je večna i neprolazna.

- Kakvi smo mi ljudi? Činimo grehove svakodnevno, i svojim mislima i svojim delima, ali Bog je uvek tu. Bog je milostiv i izliva tu ljubav koju je otac u Svetom Jevanđelju izlio na sina koji je otišao od njega. Otac se i posle svega obradovao i pomilovao sina, ponovo mu je dao nadu u život, nije ga odbacio. U životu mi često imamo različite pobude da kritikujemo jedni druge, nalazimo drugima zamerke, iako trebamo da živimo u duhu Jevanđelja i ljubavi. Ljubav se izlila na ovaj svet ovaploćenjem Hristovim u tajni liturgije, jer se u liturgiji ona ispunjava i dobija svoju punoću. Samo na liturgiji svi jedni druge gledamo licem k licu jer je to suština i tajna večnoga života - rekao je vladika blagoslovivši prisutne i zaželevši da zajedno u zdravlju dočekaju dovršenje uglješkog hrama jer je čin osvećenja časnoga krsta i ikone u stvari početak njegovog dovršenja.

Podsetimo da je temelje nove crkve Sv. Proroka Ilije u Uglješu 29. aprila 2017. godine osvetio vladika sremski Vasilije. Plac i celo zemljište na kom je crkva podignuta poklon je crkvi meštanke Uglješa Svetlane Pranjić. U temelje su uzidana četiri kamena donesena sa svetih mesta pravoslavlja od kojih je jedan iz manastira Hilandar na Svetoj Gori. Pored ta četiri kamena u temelje je uzidan i peti koji je za izgradnju ove crkve bio pripremljen još pre Drugog svetskog rata. Crkva trebala da bude izgrađena baš u blizini zemljišta na kom je podignuta sada, ali je rat te planove omeo.

Izvor: Eparhija osečkopoljska i baranjska