Udruženje penzionera “Zapadni Srem” proslavilo 20 godina rada

I pored godina koje se, jedna za drugom, nesmiljeno nižu članovi udruženja “Zapadni Srem” su vrlo aktivni i rade kao da se nalaze u najproduktivnijoj životnoj dobi. – Udruženje je registrovano 18. januara 1998. godine kao glavna organizacija penzionera sa vukovarskog područja. Njen prvi predsednik bio je pokojni Radoslav Šijaković tadašnji predsednik borovskih penzionera, a […]

Slavko Bubalo 23.10.2018.
Udruženje penzionera "Zapadni Srem" proslavilo 20 godina rada Penzioneri

I pored godina koje se, jedna za drugom, nesmiljeno nižu članovi udruženja "Zapadni Srem" su vrlo aktivni i rade kao da se nalaze u najproduktivnijoj životnoj dobi. - Udruženje je registrovano 18. januara 1998. godine kao glavna organizacija penzionera sa vukovarskog područja. Njen prvi predsednik bio je pokojni Radoslav Šijaković tadašnji predsednik borovskih penzionera, a na početku svog delovanja udruženje je u svom sastavu imalo 12 podružnica i oko dve hiljade članova. Od tih 12 podružnica mnoge su se u međuvremenu osamostalile pa danas udruženje ima pet podružnica i to u Borovo Naselju, Lužcu, Ostrovu, Markušici i Banovcima - ističe njegova sadašnja predsednica Mila Landup, koja je na čelu tog Udruženja od 2006. godine. Najznačajniji događaj u istoriji ovog udruženja je osnivanje Udruženja finansijski oštećenih penzionera 1991 - 1998 godine. - To je bio jedan veliki posao koji je zahtevao dobru organizaciju i u njemu su učestvovale sve naše podružnice. Nažalost, rezultati su i pored velikog rada i truda izostali, ali mislim da toj priči još uvek nije kraj. Ljudi s pravom tvrde da su njihove penzije tokom rata ukradene, odnosno otete i prenamenjene u druge svrhe, znamo i koje, i to je svima nama jasno, a jasno je i političarima. Penzioneri ni na koga nisu pucali, mi samo tražimo ono što je naše. To je jedna velika nepravda i još uvek se ne zna da li će ikada biti ispravljena, ali mi smo uporni jer više nemamo šta da izgubimo - kaže Mila Landup. Udruženje je evidentiralo oko 46.000 penzionera koji su tokom perioda između 1991. i 1998. godine ostali uskraćeni za isplatu svojih pošteno zarađenih penzija. Svesni da vreme ne radi za njih i da je ovo pitanje odavno smešteno u sferu politike, a ne prava ipak ne odustaju od svojih zahteva.

Više od hiljadu članova

Danas udruženje ima preko hiljadu članova. Iako je članstvo prepolovljeno razlog da se ne druže i da ne sarađuju ne postoji. - Smatram da bi obeležavanje ovog jubileja trebalo da bude jedan novi početak, početak novog okupljanja i zajedništva, da delujemo iz jednog centra i da na taj način koordinišemo sve naše akcije, da se sastajemo i dogovaramo – ističe Mila Landup koja je kao drugi važan događaj u radu udruženja istakla obnovu prostorija podružnice u Borovu Naselju. - Taj prostor nije u vlasništvu penzionera zbog čega smo imali dosta problema, a imali smo i sudski proces koji još uvek nije završen. Taj prostor je samo vraćen u prvobitno stanje ali nije renoviran jer mi nismo vlasnici. Od suda smo dobili obaveštenje da u roku od mesec dana moramo da napustimo taj prostor, ali smo mi još uvek tamo i radimo i dalje - kaže predsednica "Zapadnog Srema".

Dodeljene zahvalnice i priznanja

Udruženje je na ovoj proslavi imalo i brojne goste, penzionere iz Srbije i Bosne i Hercegovine sa kojima imaju dugogodišnju dobru saradnju. Njima su uručene zahvalnice, a postumna priznanja dodeljena su Radoslavu Šijakoviću, Branku Đukiću, Đorđu Mitroviću i Voislavu Ćiriću. Priznanje je uručeno i Đorđu Mirosavljeviću, koji je krajem osamdesetih godina prošlog veka bio na čelu borovskog Udruženja penzionera, a bio je i jedan od osnivača Udruženja “Zapadni Srem”. Đorđe Mirosavljević je i jedan od najdugovečnijih penzionera jer "blagodeti" penzionerskog života uživa već 42 godine. Jubilej je, ispred Grada Vukovara Udruženju penzionera “Zapadni Srem” čestitao Dalibor Žigić iz Upravnog odeljenja za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo, a proslavi je ispred Vukovarsko-sremske županije prisustvovao i zamenik župana Đorđe Ćurčić.