Uprkos teškoćama uspeli da ispune sve planirane aktivnosti

Osim što je veliki praznik pravoslavnih Srba Vidovdan je i Krsna slava Opštine Trpinja, a ujedno i Dan opštine.

Slavko Bubalo 29.06.2022.
Krsna slava Opštine Trpinja

Obeležavanje praznika započelo je, kako je to već uobičajeno u ovakvim prilikama, molitvom i osvećenjem slavskog kolača koje su izvršili sveštenici koji brinu o verskom životu opštine. Po završetku obreda okupljenima i načelniku opštine srećnu slavu i Dan opštine zaželeo je protojerej Ljubenko Jović.

- Želim da zahvalim domaćinima na zvanju i časti koju su nam učinili da danas ovde dođemo i učestvujemo u vašem slavlju. Želim da blagoslovim rad ove opštine i nadam se da će on uvek biti na boljitak, uzdanje i ponos svih njenih žitelja - rekao je otac Ljubenko.

Dan opštine je prilika da opštinsko rukovodstvo sumira rezultate ostvarene između prethodne i aktuelne proslave. Sa načelnikom Miroslavom Palićem razgovarali smo o nekim od najvažnijih aktivnosti tokom proteklog jednogodišnjeg perioda.

- Mogu da kažem da smo ispunili sve zadatke koje smo planirali budžetom od prošle godine kao i polovinom ovogodišnjeg budžeta. Radili smo dosta na infrastrukturnim a posebno na sportskim objektima. Kad kažem infrastrukturnim objektima tu mislim na popravak i sanaciju puteva, pešačkih staza, javne rasvete i na investiciono održavanje domova kulture i lovačkim domovima kojih imamo u gotovo svim našim selima. Kada je reč o sportskim objektima važno je istaći da smo teren za mali fudbal u Boboti presvukli novom podlogom koja više nije asfaltna nego plastično-gumirana i koja je pogodna za bavljenje i fudbalom i košarkom. Pred završetkom novog terena smo takođe i u Pačetinu i na toj novoj podlozi će uskoro biti održan i turnir u malom fudbalu. U Boboti smo i pri kraju izgradnje tribine na fudbalskom stadionu koja će imati 350 mesta za sedenje i biće natkrivena - istakao je načelnik Palić.

Uprkos povećanju cena energenata cena komunalnih usluga ostala ista

Kada je reč o demografskim kretanjima načelnik je rekao da su ona izuzetno obeshrabrujuća što potvrđuje i zadnji popis stanovništva. Mladih je sve manje, a sve je manje i novorođene dece pa prevladava staračko stanovništvo.

- Situacija je veoma nepovoljna, ali mi se trudimo da to na neki način premostimo i da za sve stanovnike opštine stvorimo povoljne uslove za život i da stvorimo povoljan ambijent koji bi mlade naveo da ovde ostanu. Iako situacija nije nimalo ružičasta sve što radimo podređeno je tome da ljudi u opštini žive što je moguće bolje - rekao je Palić dodajući da situacija nije takva samo u opštini Trpinja nego je takvo stanje u pravilu u celom istočnom delu Hrvatske.

Krsna slava Opštine Trpinja

Sredstvima predviđenim budžetom opština uspeva da ispuni sve planirane aktivnosti ali zbog celokupne situacije u svetu koja uzrokuje i povećanje cena energenata niko ne može da predvidi kako će se stvari dalje odvijati.

- Naš budžet je oko 24 miliona kuna i verujem da ćemo to i ostvariti uz ispunjavanje svih naših obaveza iako postoji dosta toga na šta ne možemo da utičemo. Cena električne energije koju smo planirali bila je daleko ispod današnje. Na primer, cena opskrbe strujom, za koju je ove godine jedini ponuđač bio HEP, porasla je za 300 procenata. Reč je naravno o energiji potrebnoj za javnu rasvetu za koju je cena sa nekih 400 hiljada tako porasla na milion i dvesta ili trista hiljada, jer u javnoj rasveti u našoj opštini imamo preko hiljadu rasvetnih tela. To je samo jedan primer, a da ne pominjem ostale energente poput nafte ili benzina. Uprkos svemu tome mi nismo povećavali cenu komunalnih usluga, a nadam se da i nećemo - rekao je načelnik.

Kada je reč o budućim planovima posebno je istaknuta izgradnja dečjeg vrtića u Bršadinu vrednosti od oko sedam miliona kuna, a sredstva će biti obezbeđena iz fondova na koje je opština konkurisala.

Posebno se ističu šahisti i glumci

U opštini Trpinja deluje preko trideset kulturnih, sportskih i raznih drugih udruženja za čiji rad na osnovu utvrđenih kriterijuma ona izdvaja značajna sredstva. Načelnik Palić posebno je istakao rad Šah kluba Trpinja koji je pobednik županijskog kupa i učestvovao je na Kupu Hrvatske u Crikvenici.

- To je udruženje koje ne zahteva naročito velika sredstva ali okuplja mlade koji su, što je pomalo i iznenađujuće, za šah veoma zainteresovani. Tu su i naši fudbalski klubovi koji okupljaju puno mladih i uspešno nastupaju po svojim ligama, a od kulturnih društava mislim da treba posebno pohvaliti rad KUD-a Branko Radičević iz Pačetina koji neguje dramsko stvaralaštvo i koji se po tome izdvaja od svih ostalih čijim smo radom takođe zadovoljni - zaključio je Palić.

Program su izvođenjem nekoliko izvornih srpskih pesama ukrasili članovi i članice Etno-grupe Đurđevak iz Bobote.