Usekovanje u Kućancima

Povodom praznika Usekovanje glave Sv. Jovana Krstitelja u hramu Sv. Petra i Pavla u Kućancima je služena sveta arhijerejska liturgija.

Zoran Popović 17.09.2022.
usekovanje kućanci Čuvari Hristovog groba i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić

U narodu je Usekovanje praznik poznatiji kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek. Srpska pravoslavna crkva praznik slavi kao uspomenu na dan smrti svetitelja koji se kao savremenik Isusa Hristosa i njegov krstitelj smatra poslednjim prorokom Starog i prvim prorokom Novog zaveta.

Svetu arhijerejsku liturgiju predvodio je episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk uz sasluživanje ostalih eparhijskih sveštenika. Pored crkvenih velikodostojnika liturgiji su prisustvovali i počasni gosti, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić te ministri pravde i financija u Vladi Crne Gore Marko Kovač i Aleksandar Damjanović. Posebnu čast svojim prisustvom ukazali su „Čuvari hristovog groba“, rodom iz vrličkog kraja, a sada iz Batajnice kod Beograda.

U Kućancima, rodnom mestu upokojenog patrijarha Pavla, praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja spada u jedan od najznačajnijih pravoslavnih praznika, a osim njega jednako tako značajni praznici su 13. jul, odnosno Pavlovdan, kada je hramovna slava, zatim 11. septembar, dan kada je rođen patrijarh Pavle, i 15. novembar, dan njegovog upokojenja.

Eparhija pakračko-slavonska za pravoslavne Srbe je svojevrsna sveta regija u kojoj Kućanci zauzimaju posebno važno mesto. O značaju Kućanaca govori i podatak da je u tom mestu prilikom posvećenja hrama obeležen jubilej 800. godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.