Uz Nušićevce nastupilo još pet društava

Predzadnjeg dana juna u Borovu održan 25. Međunarodni festival folklora u organizaciju Kulturno-umetničkog društva „Branislav Nušić“

Slavko Bubalo 01.07.2024.

U Borovu je 29. juna održan 25. Međunarodni festival folklora na kom je, pored domaćina KUD-a „Branislav Nušić“, nastupilo još pet folklornih društava iz tri države i to Sente u Srbiji, Stančeva u Rumuniji, Petrova u Republici Srpskoj kao i gosti iz Iloka i Silaša. Kao i uvek domaćini su se trudili da ljubiteljima folklora priušte nastupe društava koja u Borovu do sada nisu viđena.

- Drago mi je da u kontinuitetu uspevamo da održavamo ovu našu manifestaciju, a posebno što ove godine imamo i goste iz Rumunije. To su naši ljudi koji žive u selu Stančevo u blizini Temišvara sa kojima smo se upoznali preko naših prijatelja na jednom od festivala. Drago mi je da su došli i već smo se dogovorili da u novembru mi budemo njihovi gosti na smotri folklora koju oni organizuju. Na taj način ćemo prijateljstvo koje smo započeli na najbolji način i potvrditi – ističe predsednik KUD-a „Branislav Nušić“ iz Borova Rado Bosić.

Gostima iz Rumunije Borovo se jako svidelo i zadovoljni su gostoprimstvom i organizacijom domaćina. U razgovoru s njim imali smo priliku da se upoznamo sa životom tamošnjih Srba.

- U našem mestu živi otprilike 180 stanovnika od kojih je sedamdesetak Srba. Nekada je ovo selo bilo pretežno srpsko ali danas nas je još malo ostalo. Srbi u Rumuniji imaju i svoje škole, imamo gimnazije a u Temišvaru i fakultet na srpskom jeziku. Dakle, u Temišvaru postoje uslovi da se očuva naš jezik dok u selima to ide malo teže. Naši mladi znaju svoj jezik, a u društvu ima i Rumuna koji sa nama igraju naše srpske igre. Društvo smo osnovali 2004. godine i ove godine proslavljamo dvadesetu godišnjicu rada. – priča rukovodilac KUD-a „Sveti Đorđe“ iz Stančeva Dušan Miladinov.

Na letnjoj pozornici u Borovu nastupili su i Slovaci iz Iloka koji su se predstavili sa nekoliko slovačkih narodnih pesama i igara.

- Borovci su bili naši gosti na našem programu „Rušenja svibanjskog drveta“ pa su nas pozvali u uzvratnu posetu. Naše društvo postoji već 100 godina ali u različitim periodima menjalo svoje ime. Imamo grupe i za decu i za odrasle. Deca uglavnom izvode dečje igre i plesove, a odrasli plesove slovaka iločkog kraja. Društvo nam se zbog odlaska mladih u inostranstvo poslednjih godina prepolovilo. Neki su otišli u Slovačku, neki u Nemačku i Irsku i održavamo se koliko možemo, ali nam se broj znatno smanjio – kaže predsednica Matice slovačke iz Iloka i slovačkog kulturno-prosvetnog društva „Ljudevit Štur“  Jarmila Mudroh.

- Jako nam je lepo kada imamo priliku da posetimo neku drugu državu i mesto i ovde nam je super i jedva čekamo da nastupimo. Postojimo već 17 godina i imamo u društvu dosta mladih uzrasta od tri do 40 godina. Igramo sve ali najviše volimo igre iz našeg kraja Banata i Bačke, imamo i pevačku grupu „Đeram“ – kaže jedna od članica Srpskog kulturnog centra „Stevan Sremac“ iz Sente Katarina Ikočev.

Sat vremena pre izlaska na letnju pozornicu sva društva prodefilovala su ulicama Borova i na taj način uputila neposredni poziv svima koje su tom prilikom susreli da im se pridruže i uživaju u njihovim igrama. Održavanje festivala pomogli su Savet za nacionalne manjine vlade RH, Vukovarsko-sremska županija, Opština Borovo, Zajedničko veće opština iz Vukovara te brojni sponzori.