Vandali ponovo uništili kućice za knjige u Borovu naselju

Kućice sa knjigama koje je u oktobru prošle godine postavio PRONI centar za socijalno podučavanje na meti vandala.

Slavko Bubalo 20.03.2023.
Proni knjige vandalizam

Volonteri PRONI centra za socijalno podučavanje ovih dana suočavaju se sa posledicama neshvatljivog vandalizma protiv koga, bar za sada, izgleda nema leka. Naime, neko već drugi put uništava kućice postavljene uz šetalište na Dunavu u Borovu naselju u kojima se nalaze donirane knjige koje građani mogu besplatno da koriste dok borave u šetnji.

Volonteri PRONI centra su kućice sami izradili i u dogovoru sa gradskom upravom i u saradnji sa gradskom firmom „Komunalac“ postavili ih uz šetalište još u oktobru prošle godine tokom akcije nazvane „Volontersko šetalište“. Sve do pre neki dan sve je izgledalo lepo i uz redovno održavanje dobro je funkcionisalo, a onda je neko jednu od kućica oštetio. Volonteri su izašli na teren i 13. marta o vlastitom trošku kućicu popravili i ponovo stavili u upotrebu, ali je tri dana kasnije neko kome kućice s knjigama, iz nekog samo njemu poznatog razloga, smetaju uništio obe koje su tamo postavljene.

Proni knjige vandalizam

Kućice su gotovo u potpunosti uništene kao i knjige koje je donirala Gradska biblioteka Vukovar pa su samim tim i građani uskraćeni da koriste tu uslugu. Volonteri PRONI centra ne odustaju od svoje namere da građanima knjigu na ovaj način učine dostupnijom i rešeni su da sve ponovo dovedu u upotrebno stanje, ali je pravo pitanje kome smetaju knjige i zašto neodgovorni pojedinci to rade.

- O svemu smo obavestili policiju i obećano nam je da će nadgledanje šetališta biti pojačano, ali pre svega apelujemo na građane da ukoliko nešto primete reaguju i pomognu da se ovakvom nerazumnom i potpuno nepotrebnom ponašanju stane na put. Apelujemo i na one koji ovo rade da s tim prestanu jer to zaista nema nikakvog smisla. Mi naravno nećemo odustati i sve ćemo ponovo popraviti – kaže potpredsednik PRONI centra Goran Jelenić.