Veče posvećeno bojama i plodovima jeseni

Manifestacija kojom Udruženje žena iz Trpinje obeležava i slavi dolazak i plodove jeseni održava se u ovom selu već deveti put.

Raspevana trpinjska jesen 2018 trpinja

Prepun trpinjski Dom kulture svedoči o tome da je ovaj program zaživeo i da se meštani Trpinje, ali i okolnih sela na njemu rado okupljaju.

– Cilj ove manifestacije je da se meštani okupe i zbliže, da se ispričaju, da se vide pa ako treba da se jedni drugima i izjadaju. Moramo da podržimo jedni druge i u dobru i u zlu – kaže predsednica trpinjskog Udruženja žena Marija Opačić.

I ove godine članice trpinjskog Udruženja žena pripremile su prigodnu izložbu jesenjih plodova. Žene su izložile razno voće i povrće kojeg je u jesen u izobilju, zatim cveće i zimnicu.

– Sve je ovde, i prerađeno i neprerađeno, i sve te plodove aranžirali smo uz stare stvari tako da to šarenilo jesenjih boja sve čini još lepšim i zanimljivijim. Aranžirali smo i jedno staro seosko dvorište sa ogradom, starim alatima i posuđem. Zimnica koja je ovde izložena je sva iz naše domaće radinosti i ovde je donosimo kako bi prikazali šta se sve u selu priprema za zimski period. I slatko i slano, sve je tu – kaže zamenica predsednice udruženja žena iz Trpinje Jelica Marić.

Vredne žene spremile razne poslastice

Zimnicu se još uvek isplati pripremati, ističe naša sagovornica, jer ljudi na selu imaju svoje proizvode, a sa druge strane domaće je i najzdravije jer domaćice znaju šta su u tu zimnicu stavile.

Program je vodila jedna od najmlađih članica ovog udruženja Branislava Jurišić-Maričić, koja kao mlada žena, majka i supruga ipak nađe slobodnog vremena za aktivnosti udruženja.

– Pomažem koliko mogu starijim članicama. Jesen u Trpinji je bogata, radna, plodna i vesela. Svake godine gledamo da tu našu, već tradicionalnu, manifestaciju podignemo na viši nivo i da svojim aktivnostima doprinesemo kulturnom i društvenom životu – priča Branislava.

Trud trpinjskih žena u organizaciji ove manifestacije pohvalila je i zamenica načelnika opštine Trpinja Jasna Ajduković.

– Raspevana trpinjska jesen može se podičiti bogatim programom i raznim poslasticama koje su pripremile ove vredne žene. Uvek su tu za nas i uvek nam prirede neko novo iznenađenje i daju svoj doprinos kulturnim dešavanjima na području naše opštine – istakla je Ajduković.

U kulturno-zabavnom delu programa učestvovala su Kulturno-umetnička društva “Mladost” iz Trpinje i “Đoko Patković” iz Bobote te Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine i Muška pevačka grupa “Naši koreni” iz Borova.