Vladika Heruvim osveštao krst za crkvu u Borovu

Na dan kada Srpska pravoslavna crkva slavi prepodobnog Joanikija Velikog i svetog mučenika Nikandara, episkop Heruvim služio je svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao krst koji će krasiti obnovljeni toranj Crkve Prenosa moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Borovu.

Slavko Bubalo 18.11.2018.
Crkva u Borovu

Njegovo preosveštenstvo episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim osveštao je u subotu 17. novembra Časni krst koji će krasiti obnovljeni toranj borovske crkve Sv. Stefana koja je takođe u obnovi.

Episkopu Heruvimu sasluživali su nastojatelj manastira Osovice (Eparhija banjalučka) protosinđel Teofil, protojereji – stavrofori Slobodan Blažić i Saša Kuzmanović, jerej Marko Šukunda i đakon Srđan Lukić.

Episkop Heruvim izrazio je zadovoljstvo velikim brojem vernika koji se okupio u Borovu.

- Ovo je jedna velika duhovna radost koja se ovde izlila prilikom osvećenja svetog krsta koji će biti ukras i ponos ovoga mesta i koji će kao što to i molitve tokom čina osvećenja kažu biti zaštita od svih vidljivih i nevidljivih neprijatelja. Velika je radost danas što se u crkvi sabrao velik broj dece i naroda. Deca su se pričestila i to je zaista veliki blagoslov i pečat na ovoj zajednici i na ovom narodu ovde u selu Borovu, a savakako i za celu našu eparhiju. Borovo je naše najmnogoljudnije selo i svojevrstan nosilac duhovnog života u našoj eparhiji - rekao je nakon svečanosti osvećenja krsta episkop Heruvim.

Jerej Dragan Serdar, drugi paroh borovski, ističe da je reč o istorijskom događaju za Crkvenu opštinu Borovo.

– Danas je zaista veliki dan i velika duhovna radost za sve nas u Borovu, ali i za našu zajednicu, jer ovakav veliki i veličanstveni događaj se retko dešava u istoriji. Obnova hrama je blagoslov za generaciju koju je Bog udostojio da bude počastvovana time što obnavlja sveti hram. Mi smo i dalje u fazi radova, ali je ovo prekretnica kada uznošenjem krsta, koji smo danas osveštali, pokazujemo da je ovaj hram živ, da je ovaj narod sabran i svestan svog identiteta i pripadnosti. Zato je mnogo važno da smo se danas u velikom broju sabrali u ovom hramu, kako bismo mogli da nastavimo s daljim radovima. Da to bude jedan novi podstrek, da ovaj krst kada bude zasijao na našem zvoniku obasjava naše mesto i greje naše duše – istakao je jerej Serdar.

Nadaju se da će crkva biti što pre obnovljena

Crkva u Borovu 2Najavio je da će radovi na obnovi hrama biti nastavljeni i nakon što krst bude podignut na toranj koji je sada viši nego što je to bio do sada.

- Toranj crkve je vraćen na svoju prvobitnu visinu. On je usled ratnih dejstava tokom Drugog svetskog rata bio oštećen i postavljen je privremeni koji je evo do sada bio na crkvi, a ovaj današnji je replika tog prvobitnog tornja koju smo uradili na osnovu sačuvanih fotografija. On je sada viši za nekih sedam metara. Osvećenje Časnog krsta pojačalo je naš entuzijazam i raspoloženi smo za rad, a takođe i naš narod što nas veoma raduje. Nadamo se da ćemo ih nastaviti sledeće godine i da će obnova crkve biti što pre završena - rekao je drugi paroh borovski jerej Dargan Serdar nakon svečanosti u borovskom hramu.

Vladika svakodnevno obilazi eparhiju

Po preuzimanju dužnosti episkop Heruvim je veoma aktivan i svaki dan obilazi eparhiju.

- Treba videti koje su potrebe i treba se upoznati sa životom i stanjem naših vernika u eparhiji. Treba obići sve hramove i videti u kakvom su stanju i obnoviti crkveni život u nekim parohijama u rubnim delovima eparhije koje su nažalost iseljene i stanje u njima je veoma teško. Nadamo se da ćemo uz Božju pomoć uspeti da sačuvamo te naše svetinje koje su svedoci našeg postojanja ovde. To nam je i nada i uteha i pomaže nam da izdržimo sve, bez obzira na težinu naše pastirske misije. Na to smo pozvani i treba da se ugledamo na Hrista kao na pastira i svi mi, i vladika i sveštenici uvek treba da budemo uz svoj narod - rekao je episkop Heruvim.

Za obnovu hrama i opština Borovo izdvojila je u 2018. godini značajna sredstva. U budžetu je obezbeđeno pola miliona kuna, da bi se obnova privela kraju, a radovi će biti nastavljeni sledeće godine.