VSNM grada Pakraca obeležio praznik Male Gospojine

U prisustvu više od četiristo gostiju, kako iz Pakraca i okoline tako i iz drugih delova Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine Veće srpske nacionalne manjine Pakraca proslavilo je svoju krsnu slavu Rođenje Presvete Bogorodice – Malu Gospojinu.

Slavko Bubalo 23.09.2019.
VSNM grada Pakraca Slava Mala Gospojina

Na ovoj svečanosti bilo je zvanica i iz srpskih institucija u Zagrebu i Vukovaru, a većnici i njihovi gosti okupili su se u pakračkom KTC-u gde je krsna slava pakračkog VSNM-a obeležena i svečano proslavljena po dvanaesti put.

Čin osvećenja i lomljenja slavskog kolača predvodio je pakrački paroh Đorđe Teodorović, a nakon toga se prešlo na onaj oficijelni deo koji je započeo intoniranjem himni Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Goste je prvi pozdravio predsednik pakračkog SNV-a Milan Kozlović koji je posebne pozdrave uputio konzulu Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Ljudmili Ostojić i predsedniku srpskog narodnog veća Borisu Miloševiću.

O radu pakračkog VSNM-a u protekloj godini govorio je predsednik Veća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije i zamenik gradonačelnice Pakraca iz redova srpske nacionalne manjine Nikola Ivanović koji je u svom govoru posebno naglasio da Srbi neće odustati od političke borbe za svoja prava, za pravo na bolji život srpske zajednice.

- Danas kada proslavljamo ovaj praznik ne možemo da se ne prisetimo naše viševekovne istorije i postojanja na ovom prostoru, naše volje da se okupljamo u našim hramovima i saborujemo na ova praznik. Tradicija proslave Male Gospojine datira iz vremena episkopa Sofronija Podgoričanina, koji je stolovao u Pakracu od 1705. do 1710. godine. Istini za volju, malo je tradicija ovoliko dugih u našem okruženju, tradicija dužih od 300 godina. Uprkos svim iskušenjima kroz koja smo prolazili i prolazimo, mi se i dalje držimo naše viševekovne tradicije i slavićemo još 300 godina – rekao je Ivanović.

„Pakrački VSNM je bio i ostaće  otvoren za saradnju sa svima“

U nastavku svog obraćanja Ivanović je prisutne upoznao sa aktivnostima pakračkog VSNM-a između dve slave.

- U proteklih godinu dana proveli smo izbore za veća srpske nacionalne manjine, radili smo sa decom i trudili se da onima kojima je potrebna pomoć pomognemo koliko možemo. Značajnu podršku obezbedili smo za naše poljoprivrednike i zanatlije, organizovali smo edukativne izlete za decu srpske zajednice, koja su tako putovala u Banja Luku i Beograd, a tu treba pomenuti i proslave verskih slava. Pomaci koje ostvarujemo jesu spori, ali su ipak vidljivi, naročito u obnovi komunalne infrastrukture sela pretežno naseljenim srpskim stanovništvom. Pohvalio bih projekat „Zaželi“ kroz koji su dobrim delom pokrivena sva sela naseljena našom zajednicom i zahvaljujući kom su mnoge žene našle zaposlenje kao i „Sajam Slavonski banovac“ na kom se uspešno, samostalnim štandom, predstavila i naša srpska manjina i ovom prilikom vas pozivam da taj štand posetite i u sklopu ovogodišnjeg sajma. Pomenuo bih i to da je zahvaljujući našim naporima i naporima Udruženja antifašista, spomenik NOB-u „Ranjeni borac“, restaurisan i zaštićen sredstvima Ministarstva kulture i samog grada, ostao u centru Pakraca - rekao je u svom obraćanju Ivanović i naročito pohvalio i zahvalio se na saradnji Veću srpske nacionalne manjine Zagreba, koje je u više navrata pružalo materijalnu pomoć, posebno istaknuvši pomoć u nedavnoj kupovini kuće u centru Pakraca koja će služiti potrebama srpske zajednice.

Završavajući svoj izveštaj Ivanović je naglasio da su pripadnici srpske zajednice Grada Pakraca uvek bili otvoreni za saradnju sa svima i da će tako ostati i nadalje.

Mala Gospojina

Rođenje Presvete Bogorodice je crkveni i narodni praznik kojim se slavi rođenje Bogorodice Marije. Ovaj praznik spada u red najvećih crkvenih praznika. Bogorodica je rođena u Nazaretu, od roditelja Joakima i Ane. Po ocu i njegovim precima, bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima, od roda prvosvešteničkog. Ana je kao starica rodila ćerku Mariju, po blagoslovu Božijem. Ovaj dan praznuje se kao Mala Gospojina ili Mala Bogorodica. Svake godine obeležava se 21. septembra.