Vukovar čuva sećanje na Branka Radičevića

Drugo veče ovogodišnjih Brankovih dana održano je sinoć kraj Crkve prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru nastupima pevačkih društava.

Brankovi dani ANI SKD Prosvjeta i VSPD Javor

„Pevam danju, pevam noću, pevam sele šta god hoću…“ Stihovima Branka Radičevića posvećenim Mini Karadžić otvorio je, u ime organizatora, drugi programsko veče Brankovih dana u Vukovaru protojerej-stavrofor Miljen Ilić. Ovaj poznati stih iz čitanki za srpski jezik i književnost jeste i svojevrsni moto ovogodišnje manifestacije.

Zbog toga su Brankovi dani, za razliku od prethodnih godina, ove godine imali dva otvaranja. Prvi u nedelju 12. septembra još za dana, a drugi sinoć pod reflektorima. I oba dana se pevalo, prvo etno grupe, a sinoć su nastupila pevačka društva.

– Ove godine smo planirali da otvaranje Brankovih dana bude malo drugačije nego ranijih godina, tako da smo otvaranje smestili u dva dana. Prvi dan smo imali festival etno muzike koji je bio održan po danu, a večeras smo imali večernji program zahvaljujući produkciji Dejana Kurucića koji nam je obezbedio rasvetu i Radio Dunavu koji nam je obezbedio razglas. U zajedničkoj ideji sa ANI SKD „Prosvjeta“ i VSPD „Javor“ organizovali smo veče koncertnog tipa. Nastupili su članovi ova dva društva, od najmlađih solista pa do kompletnog sastava – objašnjava protojerej-stavrofor Miljen Ilić.

Organizatori na ovaj način održavaju Brankovu neprekidnu vezu sa Vukovarom, a pogotovo sa vukovarskom decom.

– Branko je dolazeći ovde i obilazeći svoju rodbinu često svraćao na Dobru vodu i okupljao mlade koji su vrlo rado bili u njegovom društvu. Družili su se, kako u kolu, tako i u pesmi, igri i radosti. Naš cilj i jeste da Brankovi dani u Vukovaru budu slični danima Brankovog života u Vukovaru i zato ćemo imati radionice sa osnovnim i srednjim školama. Biće to integrisani radni dani s kojima ćemo krenuti u četvrtak, a radionice će biti održane još 23. i 25. septembra. Uključene će biti sve škole koje žele da se prijave i da dođu zajedno sa svojim nastavnicima, uživaju i stvaraju svoja, kako literarna, tako i likovna dela – priča Ilić.

Nastupali izvođači duhovne, etno i dečije muzike

Pevačka grupa Ansambla narodnih igara Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ održala je koncert na kojem su gosti bili Vukovarsko srpsko pevačko društvo „Javor“ i mlada solistkinja Ana Ajduković.

– Ansambl narodnih igara se predstavio sa svojim programom etno muzike sa kojim inače nastupamo. Naši nastupi uglavnom budu u programima ANI SKD „Prosvjeta“ dok se igrači iz ansambla presvlače između tačaka i tada mi upotpunjavamo prostor. Večeras smo imali solistički koncert bez igrača i nadam se da je publika uživala u etno muzici. Trudili smo se da radimo i za vreme pauze prouzrokovane pandemijom, što onlajn, što individualno, ali smo jedva dočekali period da nastupamo svi zajedno – priča voditelj Prosvjetine pevačke grupe i Javora Aleksandra Krtinić.

Brankovi dani Vukovar VSPD javor podmladak
Podmladak VSPD „Javor“

Gledaoci su sinoć, uz standardni Javorov mešoviti hor, imali priliku da vide i Javorov podmladak, čiji su članovi, bez ikakve primetne treme, nastupili pod svetlima reflektora.

– Nadamo se da ćemo podmlatka imati sve više, a ovaj put smo imali i solistkinju. Naša Ana Ajduković se predstavila sa dve pesme. Najavila bih nešto novo u Javorovom programu, a to je individualni rad. Deca mogu da dođu, da nam se priključe i da pevaju šta oni žele, bez obzira da li je to narodna, zabavna ili duhovna muzika. Želimo da pokrijemo sva njihova interesovanja i kako bi nastupali sa pesmama koje vole – najavljuje Aleksandra Krtinić nove mogućnosti u okviru VSPD „Javor“.

Branko je mnogo dao srpskoj poeziji, dao je mnogo i rodnom mestu svoje majke Vukovaru, a Vukovar mu se odužuje redovnim održavanjem dana posvećenim upravo prerano preminulom pesniku.

Ovogodišnji Brankovi dani u Vukovaru biće završeni svečanim zatvaranjem trećeg oktobra.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.