Vukovarska Prosvjeta otvorila izložbu

Vukovarski pododbor Prosvjete 18. juna otvorio je izložbu slika sa likovne kolonije „Boja Vukovara“.

Srđan Sekulić 21.06.2021.
vukovar izložba skd prosvjeta

Organizatori su na ovoj izložbi izdvojili slike koje su nastajale na likovnim kolonijama održanim u periodu od 2002. do 2018. godine. Inače, likovna kolonija „Boja Vukovara“ održava se od 1995. godine sa nekim godinama prekida koje su bile uslovljene finansijskim ili političkim problemima, ali ipak ova kolonija uspela je da se kao takva održi sve do danas.

- Imamo priliku da jedan veći deo slika iznesemo i pokažemo vukovarskoj publici, da pokažemo koliko te slike vrede i da se jednostavno odužimo svim slikarima koji su bili sa nama. Za večerašnji izbor smo odredili širok spektar godina u kojima je učestvovao veliki broj umetnika. Večeras imamo zastupljeno 18 umetnika sa 25 slika – istakao je predsednik SKD „Prosvjeta“ pododbor Vukovar Milenko Živković.

Kao i neke prethodne izložbe i ovu će imati priliku da vidi i neka druga publika, van Vukovara, jer je cilj organizatora da  „Boje Vukovara“ budu prepoznatljive i van sredine u kojoj su nastale.

- Mi se trudimo da naš depo sredimo kako valja, a sa našim izložbama putujemo po Republici Hrvatskoj. Bili smo u Osijeku, Borovu, odlazimo uskoro u Prosvjetinu galeriju u Zagrebu tako da ćemo jedan deo priče Boje Vukovara preneti i Zagrepčanima koji tog dana budu sa nama. Isto tako nadam se da ćemo ovu izložbu pokazati i u drugim sredinama jer imamo šta da pokažemo. Takođe, kada zakažemo naše susrete koji obično traju dva dana mi slikarima ne tražimo nikakav motiv, zapravo tražimo da se oni iskažu u onome u čemu su najbolji. Jedan deo slikara rado se odaziva u slikanju građevina našeg grada, to je sad već pomalo i istorija jer neke od tih građevina više i ne postoje, možete ih videti na starim fotografijama, razglednicama ili ovim slikama, a jedan deo slikara rade motive karakteristične za njih same – naglašava Živković.

Izložbu posvetili Eskavilju

Izložbu slika koje su nastale na ovoj vukovarskoj koloniji u navedenom periodu, organizatori su posvetili vukovarskom slikaru Mati Kovačeviću Eskavilju, a ujedno sećaju se i onih koji su stvarali na ovoj koloniji, a koji su preminuli prošle godine kao što su Milenko Bujša i Miroslav Odavić.

- Ovu izložbu posvećujemo najvećem, najinteresantnijem vukovarskom slikaru Mati Kovačeviću Eskavilju koji je po svom potezu prepoznatljiv, da li to radi u akvarelu ili ulju, jedinstven slikar ovoga podneblja koji već duže vremena živi na nekim drugim prostorima. Ovo što sada radimo njemu u čast, čini nas veoma srećnim zato što će ovu izložbu Mato moći da vidi iako se nalazi u teškom fizičkom stanju – rekao je Živković.

Eskaviljo je slikarstvom počeo da se bavi 1975. godine i od tada ostvario je veliki opus tehnikom ulja, akvarela i crteža. Izlagao je u zemlji i inostranstvu te dobio brojne nagrade i priznanja. U Vukovaru je živeo do 1991. godine kada se preselio u Nemačku.