Vukovarski gimnazijalci predstavili novi broj učeničkog lista Zid

Poslednji broj učeničkog lista Gimnazije Vukovar predstavljen je danas u Zajedničkom veću opština.

Gimnazija Vukovar list Zid ZVO

Učenici Gimnazije Vukovar posetili su danas Zajedničko veće opština Vukovar kako bi predstavili 12 broj učeničkog lista Zid koji izlazi u okviru svoje škole na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Ovaj list prati sve aktivnosti gimnazijalaca, izlete, neke od nagrađenih radova na različitim konkursima, intervjue sa bivšim gimnazijalcima, danas uspešnim ljudima, ali ima i smešne strane na kojima učenici slikom opisuju svoje profesore.

– Ovo nam je već 12 godina kako izlazi Zid, tako da smo već prilično uhodani, a treća je godina od kada nas finansira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Kao i obično, tradicionalno, pratimo sve aktivnosti u kojima učestvuju učenici naše škole koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. To su sve literarni konkursi i smotre, razne manifestacije na kojima mi učestvujemo, kao i aktivnosti u našoj školi poput Božićnog sajma, proslave Svetoga Save, dana škole, Festivala nauke, dana otvorenih vrata i slično. Takođe pratimo i razne ekskurzije naših učenika, naravno, tradicionalna je maturska ekskurzija, a ove godine posetili smo i Sajam knjiga u Beogradu nakon dve godine pauze. Uvek imamo i projekat koje finansira ministarstvo kulture Republike Srbije, ove godine to je bio Novi Sad pod nazivom Putevima srpskog romantizma. Treba ipak razdvojiti literarni sastav od novinskog članka, tako da obično učenici koji osvajaju neke nagrade na literarnim konkursima očekuju da će njihov članak biti bez greške, međutim, ipak je to žurnalistički stil kojeg treba razlikovati od književno-umetničkog. Učenici su veoma zainteresovani za ovaj vid pisanja i imamo talente za sve – izjavila je glavna urednica učeničkog lista Zid i profesorka srpskog jezika Ljiljana Bajac Nikolić.

Gimnazija Vukovar list Zid ZVO

Cilj ovog projekta je da preko ogledala različitih opisanih aktivnosti, dokaže se kako mladi doprinose izgradnji i negovanju našeg kulturnog i nacionalnog identiteta, ali i da ostave tragove u trajanju na koje će se ugledati buduće generacije. Učenici se vrlo rado odluče za pisanje članaka i ovaj vid aktivnosti im ne oduzima puno vremena.

– U ovom broju Zida sam pisala o vidovdanskom konkursu na kojem sam učestvovala. Nisam tip osobe koji je posvećen pisanju, ali kada sam se uhvatila u koštac sa ovom temom videla sam da mi ide od ruke i dosta sam brzo napisala svoj članak – kaže učenica drugog razreda Gimnazije Vukovar Minja Zeljić, dok je njen kolega Nebojša Pavić pisao na temu konkursa Petrovdan kod Srba.

– Pre sam pisao za različite konkurse, tako da sam se odlučio i za Petrovdan kod Srba. Kada sam već učestvovao na njemu, nije mi bilo teško napisati članak o tome i znao sam o čemu ću da pišem. Svojim učestvovanjem na konkursima čuvam tradiciju i kulturu svoga naroda i to me raduje – kaže nam Nebojša.

Gimnazijalce su u Zajedničkom veću opština Vukovar dočekali predsednica Odbora za obrazovanje Milica Stojanović, predsednica Odbora za medije, informisanje i veru Jadranka Jaćimović, kao i predsednik ZVO-a Dejan Drakulić koji je ovom prilikom učenicima ukazao na važnost obrazovanja na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, kao i očuvanja jezika, pisma i tradicije srpskog naroda. Takođe, pozdravila ih je i predsednica za obrazovanje Milica Stojanović koja je pokrenula izdavanje pomenutog lista.

– Posebno mi je drago da ovaj časopis učenika Gimnazije još uvek traje, upravo sam ga ja pokrenula sa mojim učenicima još 1997. godine. Tada je to štampano na A4 formatu i bio je presavijan, tako smo izdali prva dva broja. Onda smo dobili od manjinskog veća tri godine za redom novac i sada, hvala Bogu, Ministarstvo znanosti kroz projekat za posebne programe nacionalnih manjina finansira, dok ZVO prijavljuje projekat – pojasnila je Stojanović, dok je predsednica Odbora za medije, informisanje i veru Jadranka Jaćimović ukazala na mogućnost saradnje Gimnazijalaca i pomenutog Odbora ZVO-a.

Ovom prilikom, učenici su posetili i Srpski kulturni centar koji se nalazi u zgradi ZVO-a, kao i biblioteku Zaharija Orfelin, gde ih je sa radom ove ustanove upoznala direktorka Jelica Lipovac Dudaš.