Žal za polufinalom

Završena Evropeada, Srbi iz Hrvatske osmi.

Srđan Sekulić 09.07.2024.

Foto: Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj

Evropeada, fudbalsko takmičenje u kojem igraju reprezentacije evropskih nacionalnih manjina, igrana je u periodu od 28. juna do 7. jula. Bila je ovo peta Evropeada, a treća na kojoj učestvuje reprezentacija Srba iz Hrvatske koja je ove godine uspela da uđe u četvrtfinale ovog takmičenja. Naime, srpska reprezentacija iz Hrvatske bila je smeštena u grupu sa Slovacima iz Mađarske i ekipom Pomak koju čine muslimani iz Bugarske. U prvoj utakmici Srbi su savladali Pomak sa ubedljivih 24:0 što je do sada najveći rezultat u svih pet održanih Evropeada.

Za plasman u četvrtfinale ovog takmičenja bila je neophodna pobeda nad Slovacima iz Mađarske koja je i ostvarena rezultatom 2:1 da bi potom u četvrtfinalu srpski tim bio poražen od domaćina Danaca iz Nemačke rezultatom 2:1. U razigravanju za plasman od petog do osmog mesta reprezentacija Srba iz Hrvatske doživela je dva poraza, najpre od Nemaca iz Poljske (2:0), a potom i od rivala iz grupnog dela takmičenja Slovaka iz Mađarske i to tek nakon izvođenja jedanaesteraca (4:3) s obzirom da je u regularnom delu takmičenja bilo nerešeno 1:1.

- Nemam šta da zamerim igračima, borili su se koliko su mogli. Danas smo u prvoj utakmici, koja nam je bila jako bitna za plasman, igrali bez igrača koji su juče dobili crvene kartone. Bez njih dvojice i onih ranije povređenih jedva smo izgurali ove utakmice doigravanja. Kad smo juče izgubili onu više nego važnu utakmicu u kojoj smo lovili željeno polufinale, ekipa je bila emotivno i u svakom drugom pogledu ispražnjena, pa sam i očekivao da će se ovako nešto desiti. Pokušao sam podići ekipu i objasniti igračima da je i ova faza takmičenja vrlo važna, ali juče su se zaista svi jako potrošili. Postigli smo na kraju rezultat koji me lično ne zadovoljava, ali to je fudbal – rekao je selektor reprezentacije Srba u Hrvatskoj Nikola Nikica Gagulić nakon poslednjih odigranih utakmica na ovom prvenstvu.

Foto: Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj

Furlanci pobednici

Prvenstvo se ove godine igralo na graničnom području Nemačke i Danske, a na njemu je učestvovalo 20 ekipa. Šampioni ovogodišnjeg izdanja Evropeade su Furlanci iz severoistočne Italije koji govore furlanskim, retromanskim jezikom. Oni su u finalnoj utakmici sa 2:0 pobedili Okitance iz Okitanije, južne Francuske, autohtonu romansku etičku grupu koja govori okitanskim jezikom.

Furlanci su tek druga reprezentacija koja je došla do šampionskog pehara. Naime, u prethodna četiri održana prvenstva pobednik je bila reprezentacija južnog Tirola. Međutim, ova reprezentacija se ipak vraća sa pobedničkim peharom, ali u ženskoj konkurenciji s obzirom da su reprezentativke južnog Tirola sa ubedljivih 11:1 u finalu savladale reprezentaciju severne Frizije, jezičke manjine u Nemačkoj. U ženskoj konkurenciji ovo je treće prvenstvo, a na njemu se ovaj put takmičilo devet reprezentacija.