Zatvoreni 27. Dani kulture Srba

Programom u Vukovaru spuštena zavesa na manifestaciju koja okuplja Prosvjetine pododbore iz Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.

Dušan Velimirović 11.06.2024.

Kolažnim programom u kojem su nastupila umetnička društva sa srpskim predznakom sa istoka Hrvatske u vukovarskom Srpskom domu završeni su 27. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u organizaciji Prosvjetinog koordinacionog odbora sa ovog geografskog prostora. Manifestacija je započeta kolažnim programom u Belom Manastiru, nastavljeno je u Osijeku, nakon toga je bilo takmičenje literaraca u Borovu, potom takmičenje recitatora u Negoslavcima, u Jagodnjaku je bilo dramsko, a u Trpinji folklorno veče. Nastavljeno je likovnom kolonijom „Boja Vukovara“, a zatim je na red došlo i zatvaranje.

- Zadovoljni smo posećenošću programa, a to je nedostajalo u poslednje vreme. Pododbori ulažu velike napore kako bi organizovali programe, a ono što mi želimo je da prikažemo njihove aktivnosti. Ovo je najbrojnija manifestacija, ove godine prošlo je 500 učesnika. Radi se o raznovrsnim programima, sa više vidova kulture, a ove godine je cilj opravdan -  ocenio je ovogodišnju manifestaciju predsednik prosvjetinog Koordinacionog odbora za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem Svetislav Mikerević.

Ovim putem je Mikerević naglasio i zadovoljstvo rada lokalnih pododbora.

- Naš koordinacioni odbor deluje na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, a ovde deluje 19 pododbora što je veoma velik broj jer na nivou cele države ima ukupno 58 pododbora. Najbrojniji smo i što se tiče članova, a ovde deluju i mnoga kulturno-umetnička društva, kao i likovnjaci, recitatori i ostali umetnici - zaključuje Svetislav Mikerević.

Godišnju nagradu „Branimir Kurucić“ za očuvanje i razvoj srpske kulture na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema koju je utemeljilo predsedništvo ove prosvjetine koordinacije, ove godine je dobio predsednik osječkog pododbora Zdenko Čikara.

- To je priznanje za rad, nešto što ostaje iza nas. Ujedno je to i odgovornost da se radi i dalje, da se ostvaruju rezultati. Ovo je nagrada, ali i motivacija i odgovornost da se nastavi dalje. Prošle godine je, prema plaćenim članarinama, bilo 60 članova. Sad smo između 40 i 50. Prošle godine smo imali 32 programa, 18 likovnih radionica, kao i programe na kojima su učestvovali naši pesnici. Dosta se radilo, a bilo je i različito i sadržajno. Prosek ljudi u publici na našim programima je od 20 do 30, iako u samom gradu ima dosta Srba. Napredak je postignut, imamo i mlađih članova, kao i muzičku sekciju koja dosta dobro radi, takođe imamo i likovnu sekciju, kao i književnu, u koju je nedavno upisano troje dece čiji radovi izlaze u „Bijeloj pčeli“. Podmladili smo kadar, nikad dovoljno, ali promene se vide - navodi dobitnik priznanja za doprinos pododbora - istakao je dobitnik ovogodišnje nagrade.

U programu zatvaranja 27. Dana kulture Srba učestvovali su VSPD „Javor“, ANI SKD „Prosvjeta“ Vukovar, Nataša Lapčević i Srđana Šakić na klaviru, etno grupa „Đurđevak“ iz Bobote, nagrađeni literarci i recitatorka Nevenka Lukić.