Zatvoreni ovogodišnji Brankovi dani

Kolažnim programom i nastupima učesnika sa šireg vukovarskog područja juče su završeni ovogodišnji Brankovi dani na vukovarskoj Dobroj vodi.

Dušan Velimirović 04.10.2021.
Brankovi dani zatvaranje deca dečji vrtić vukovar dva

Celovečernji koncerti etno-muzike i Vukovarskog srpskog pevačkog društva „Javor“, integrisani i otvoreni dani za osnovne i srednje škole te završni kolažni dan – sve su ovo programi ovogodišnjih Brankovih dana, manifestacije posvećene pesniku Branku Radičeviću.

Organizatori iz vukovarske parohije iskoristili su prostor oko Crkve prepodobne matere Paraskeve, iste one u koju je Branko dolazio u svojoj mladosti, kako bi na što bolji način dočarali upravo taj odnos Branka sa rodnim gradom svoje majke Ružice.

-  Imali smo dosta lepu posetu na oba koncerta. U dva integrisana radna školska dana, radovali smo se sa učenicima i nastavnicima osnovnih škola iz Bršadina i Vukovara. Takođe, imali smo i otvoreni čas koji su vodili profesori srpskog jezika iz gimnazije, ekonomske i tehničke škole iz Vukovara. Čas je osmislila i vodila profesorka srpskog jezika iz gimnazije Ljiljana Bajac Nikolić. Zaista smo imali divnih trenutaka radosti sa dečicom koja su se ovde radovala, pisala, učila i nadam se da će im sve ovde naučeno koristiti i u daljem obrazovanju – poručuje paroh vukovarski protojerej-stavrofor Miljen Ilić.

Zatvaranje ovogodišnjih Brankovih dana koje je održano sunčanog nedeljnog popodneva, privuklo je mnogobrojnu publiku, kao i prolaznike koji su poslednje ovogodišnje tople dane iskoristili da se prošetaju vukovarskom Adicom i Dobrom vodom.

Nagrađeni najbolji literarci

Sadržajan je bio poslednji dan, a nastupili su učesnici gotovo svih uzrasta. Program je besedom o Branku otvorio nagrađivani pesnik Đorđe Nešić. Nakon toga nastupio je Tamburaški sastav „Dunavske zore“ koji se predstavio svojim autorskim pesmama. Učenici osnovne škole „Dragutin Tadijanović“ izveli su igrokaz posvećen Branku, a najveće simpatije publike dobila su deca iz Dečjeg vrtića „Vukovar 2“ koja su zajedno sa svojim vaspitačicama prikazala nekoliko koreografija. Nastupile su i nagrađivane plesačice Venere, Tamburaška sekcija KUD-a „Branislav Nušić“ iz Borova i etno-pevačka grupa „Naši koreni“.

Brankovi dani integrisani dan osnovna škola

Integrisani radni dan učenika osnovnih škola

Branko Radičević je bio veoma povezan sa rodnim gradom svoje majke Ružice gde je često provodio vreme, a neretko je dolazio i na Dobru vodu gde se družio sa decom. Zbog toga su Brankovi dani, uglavnom, posvećeni deci, a ove godine održana su dva integrisana radna dana za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i otvoreni školski čas.

- Pošto je u predmetnom kurikulumu srpskog jezika za srednju školu obavezno da srednjoškolci dođu na Dobru vodu i posete magazu Mihajlović, odlučili smo da u sklopu Brankovih dana bude jedan otvoreni čas na koji će doći prvenstveno učenici drugih razreda budući da oni čitaju pesme Branka Radičevića. Učestvovale su koleginica iz Ekonomske škole Vukovar Slađana Milješić Ćićić i koleginica iz Tehničke škole „Nikola Tesla“ Jelica Lipovac Dudaš. Bilo je jako zanimljivo, dali smo im zadatke da promene Brankove pesme, osmisle srećan kraj, da naprave igrokaz gde će pokazati kako se Branko tada udvarao devojkama i da ispune jedan kratak kviz o poznavanju njegovog života. Takav vid učenja im je velika motivacija. Znači im čim izađu iz učionice i odmah je drugačiji pristup, pogotovo zato što su imali priliku da čuju i neke druge profesorke te da se druže sa svojim vršnjacima – priča profesorka srpskog jezika Ljiljana Bajac Nikolić.

Završni dan su zatvorili literarci koji su dobili nagradu „Ružica Radičević“. U konkursu za nagradu učestvovalo je devet osnovnih i tri srednje škole, odnosno ukupno 76 radova, od čega su nagrađena tri rada. Najbolje radove imali su učenica četvrtog razreda iz Silaša Sonja Bačko, učenik sedmog razreda iz Negoslavaca David Gavrilović i učenica četvrtog razreda vukovarske gimnazije Sara Atlagić. Takođe, nagrađen je i najbolji rad iz svake škole koje su konkurisale za nagrade.