Završen projekat „Dečja olimpijada“

Sportsko takmičenje dece predškolskog uzrasta koji pohađaju vrtiće gde se program odvija na srpskom jeziku i pismu svečano je završen.

Dečja olimpijada

U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije na prošlogodišnjoj jubilarnoj desetoj Dečijoj olimpijadi takmičila su se deca predškolskog uzrasta iz Vukovara, Borova, Bobote, Trpinje, Bršadina, Markušice, Negoslavaca, Belog Manastira i opštine Biskupija.

– Teška je situacija bila prošle godine s obzirom na to da je ovaj projekat predviđen da se održava svake godine u drugom mestu. Mi smo da bi nastavili tradiciju održavanja ove manifestacije dogovorili na sastanku svih direktora dečijih vrtića da svako održi olimpijadu u svome vrtiću. Na ovaj način učimo decu koliko je sport važan za zdravlje i pokušavamo probuditi sportski duh kod njih. Nadam se da ćemo narednu Dečiju olimpijadu održati zajedno kod predviđenog domaćina vrtića Vukovar 2. S obzirom na to da se Olimpijada održavala na različitim mestima danas smo prikazali kratki film sa dešavanjima iz svakog vrtića i mislim da smo bez obzira na epidemiološke mere ipak uspeli prikazati kako je takmičenje izgledalo poslednje godine – rekao nam je predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

Za nagradu dobili medalje i pehare

Deca su uživala u sportskim aktivnostima i takmičenju, a kao nagradu za uspeh dobili su medalje i pehare.

– Prvo smo imali velikih problema sa brojem dece, koronavirus nam je poremetio planove, međutim uspeli smo da se organizujemo. Bez obzira što su se aktivnosti odvijale u unutrašnjem prostoru, deca su bila oduševljena, uspeli smo da odradimo sve discipline i podelimo medalje, taj dan je bilo opšte veselje. Krajem oktobra smo uspeli da se organizujemo. Deca su kod kuće ispričala roditeljima dogodovštine sa Olimpijade, tako da su i oni oduševljeni. Želja nam je da se vratimo u prvobitno stanje i da se projekat održava onako kako je pre bilo uživo – izjavila je direktorka Dečijeg vrtića Markušica Zorka Turićanin Kladušić.

Dečija olimpijada
Olimpijada u borovskom DV Zlatokosa

Dečiji smeh i oduševljenje čuo se i u Dečijem vrtiću Zlatokosa u Borovu koji trenutno broji 97 dece, od kojih je 35 predškolaca, budućih đaka prvaka.

– Naš vrtić je kao i ostali vrtići ovu desetu jubilarnu Dečiju olimpijadu realizovao sam u okviru svog prostora. Pratili smo malo vremensku prognozu kako bi je realizovali na dvorištu, ipak je to veći prostor i lakše je organizovati sve igre koje su isplanirane. Za decu je to uvek veselje i radost, oni vole da učestvuju u svakoj sportskoj aktivnosti, tako i u ovima koje smo pripremili u okviru Olimpijade. Sigurno da je lepše kada je to na jednom mestu, kada smo svi zajedno i kada deca imaju mogućnost da upoznaju druge drugare, ali se nadamo da će ova 11. olimpijada biti u Vukovaru gde ćemo se moći svi družiti – kaže direktorka vrtića Zlatokosa u Borovu Radmila Latas.

Pokloni za završetak projekta

Povodom završetka projekta svi učesnici su dobili prigodne poklone, tobogane, lopte, podloge za igranje i set za badminton na radost dece, ali i vaspitača.

– Sigurno da će nam puno značiti ova donacija i za opremanje sobe dnevnog boravka, ali i za sportsku dvoranu budući da nam se trenutno u vrtiću sanira sportska dvorana pa ćemo od ove godine imati i jedan deo koji ćemo moći koristiti samo za decu našeg vrtića jer do sada nismo imali zatvoreni prostor za realizaciju sportskih aktivnosti. Tako da je ovo za nas u pravo vreme na pravom mestu pravi poklon – dodaje Latas.

Manifestaciju je i ove godine finansijski podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, odnosno Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu kojoj se na jubilarnoj olimpijadi pridružilo i Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.