Zlatna povelja za lidera u turizmu KNC-u Milutin Milanković

Liderima turizma Osječko-baranjske županije za 2021. godinu dodeljene povelje „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”.

lideri turizma ob županije Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

U sedištu Osječko-baranjske županije (OBŽ) u Osijeku 15. septembra zamenik župana Josip Miletić primio je dobitnike nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” za 2021. godinu s područja Osječko-baranjske županije. Prijemu su prisustvovale i Dijana Katica, predsednica Hrvatskog udruženja za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ koje organizuje ovo renomirano takmičenje te pročelnica Upravnog odeljenja za turizam, kulturu i sport OBŽ Tatjana Rot.

Nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” za 2021. godinu dodeljene su na 5. Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu održanom u Cavtatu, a dobitnici s područja Osječko-baranjske županije su: šampionska titula „Veliki zlatni suncokret” Restoran Crna svinja – Tera negra kantri klub, Čepin, zlatna povelja u kategoriji „Tradicijska (ruralna) gastronomija” Miagro d.o.o. – Restoran Ribnjak, Ribnjak kod Našica, Zlatna povelja u kategoriji „Ruralno turistički projekti” Kulturni i naučni centar Milutin Milanković, Dalj, srebrna povelja u kategoriji „Vinski turizam” Vinarija Siber – OPG Siber, Erdut, bronzana povelja u kategoriji „tradicijska (ruralna) gastronomija” Krčma Stari mlin – Restoran Stari mlin, Dalj, bronzana povelja u kategoriji „Vinski turizam” „OPG Aleksandar Horvat – Vinarija Horvat”, Kneževi Vinogradi i posebno priznanje za izuzetan doprinos, očuvanju tradicije i promociji ruralnog turizma Seoski turizam Lacković, Bilje.

Zamenik župana Josip Miletić čestitao je svim nagrađenima te podsetio kako Osječko-baranjska županija, između ostalih potpora, odobrava i direktne potpore za razvoj turističke infrastrukture, naročito smeštajnih kapaciteta, kao i za druge kvalitetne projekte. Na taj način podstiče razvoj i ostvarivanje dobrih turističkih rezultata a, kako je rekao, turistički pokazatelji u 2022. godini već sada su na istorijskim nivoima, tačnije iznad onih iz 2019. godine koja je bila izuzetno dobra.

Predsednica Hrvatskog udruženja za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo” Dijana Katica istakla je kako uskoro počinje novi konkurs za najbolje aktere ruralnog turizma Hrvatske te zahvalila Osječko-baranjskoj županiji na dugogodišnjem partnerstvu u različitim projektima.

– Danas vidimo da turizam na ovom području nije samo Baranja. Cela Osječko-baranjska županija napreduje u kvalitetu turizma i života, pa i po pitanju demografije, a turizam je „šlag na torti” koji može da doprinese ukupnom razvoju – rekla je Katica.

Govoreći o nagradama ovom prilikom izdvajamo one koje su otišle u Dalj i Kneževe Vinograde. Zahvaljujući Kulturno-naučnom centru Milutin Milanković Dalj je postao središte tog dela Hrvatske za astrologe, klimatologe i druge naučnike iz područja fizike i matematike.

Kulturno-naučni centar nalazi se u rodnoj kući Milutina Milankovića, svetski priznatog naučnika koji se između ostalog bavio fizikom, klimom, kako na Zemlji tako i na drugim nebeskim telima, astronomijom i ciklusima ledenih doba. U tom se centru nalaze brojni materijali o radu tog rođenog Daljca u čiju su čast dali ime jednom krateru na Marsu i jednom planetoidu.

Vino je pak esencijalni deo porodice Horvat kroz generacije. Aktivnom proizvodnjom u većim količinama kao i vinogradarstvom okrunili su izgradnjom vlastitog podruma i pogona. Vinarija nosi ime po Aleksandru, starijem sinu, vlasniku i enologu vinarije čija mladost, iskustvo i želja za znanjem obećava svetlu budućnost ove porodične vinarije. U postojećem kapacitetu većinom je zastupljena graševina, a slede ga rajnski rizling, kabernet suvinjon, kabernet frank i roze.