Značajan seminar Saveta za nacionalne manjine

U Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva u četvrtak 7. decembra održan je seminar za predstavnike udruženja i ustanova nacionalnih manjina.

Maja Milanović 08.12.2023.
Seminar Savjet za nacionalne manjine

Savet za nacionalne manjine u okviru svojih redovnih aktivnosti organizovao je edukativni Seminar o interaktivnom načinu prijava programa kulturne autonomije nacionalnih manjina putem interneta za narednu godinu i predaji godišnjih izveštaja o ostvarivanju programa i trošenju sredstava iz državnog budžeta za prošlu godinu. Učesnici seminara bili su predstavnici udruženja i ustanova nacionalnih manjina koje su putem Saveta za nacionalne manjine sufinansirale iz državnog budžeta za ostvarivanje programa kulturne autonomije u 2023. godini.

- Gledajući ukupan državni proračun, naša sredstva su mala, ali ona rastu malo po malo i za nas su vrlo značajna. Mnoga udruženja početkom godine nemaju više sredstava, ali proces će biti isti kao i prošle godine, daćemo akontacije za udruženja koja smo do sada sufinansirali, da se može funkcionisati do dobijanja sredstava za tekuću godinu. Sredstva se ne dodeljuju po brojnosti nacionalne manjine, nego po programima i njihovom kvalitetu – rekao je u uvodnom delu seminara predsednik Sveta za nacionalne manjine Tibor Varga.

Na početku seminara predsednik Saveta se osvrnuo i na položaj nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i proračunske mogućnosti Saveta za nacionalne manjine. Nakon toga usledile su prezentacije o finansijskom poslovanju i izveštavanju neprofitnih organizacija, interaktivnoj prijava programa kulturne autonomije, kao i o godišnjm izveštajima udruženja i ustanova nacionalnih manjina te njihovoj interaktivnoj predaji. Prisutnima se takođe obratio i predsednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Vladimir Bilek.

- Posebno mi je drago da smo uz podršku hrvatske Vlade uspeli povećati deo sredstava za 25 odsto što se tiče Saveta za nacionalne manjine. Na taj način olakšavamo pripadnicima nacionalnih manjina, odnosno udruženjima, institucijama i organizacijama da kroz sledeću godinu mogu svoje programe konkretizovati i da nemamo problema sa izvođenjem istih – istakao je Bilek.

Savet za nacionalne manjine osnovan je sa ciljem što boljeg učestovanja nacionalnih manjina u javnom životu Republike Hrvatske, posebno u domenu razmatranja i predlaganja, uređivanja i rešavanja pitanja u vezi sa ostvarivanjem i zaštitom prava i sloboda nacionalnih manjina. Savet je krovno telo nacionalnih manjina na državnom nivou koji povezuje institucije i interese nacionalnih manjina. To je telo koje se bavi celokupnom manjinskom problematikom u okviru Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i svih ostalih zakona koji se tiče nacionalnih manjina.

Radi unapređenja rada i brojnih programskih aktivnosti koje realizuje, seminaru koji se održao u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva prisustvovali su i predstavnici Zajedničkog veća opština Vukovar sekretar Vinko Lazić, predsednica Odbora za medije, informisanje i veru Jadranka Jaćimović i voditeljka službe za finansijske poslove Maja Klajić, ali i predstavnici drugih srpskih ustanova i udruženja.