ZVO obezbedio školski pribor za sve srpske đake

U 2020. godini Zajedničko veće opština napravilo još jedan iskorak kada su u pitanju škole i učenici koji se na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije školuju u nastavi na srpskom jeziku i pismu po modelima A, B, i C.

Školski pribor Zajedničko veće opština
Milica Stojanović i Srđan Jeremić

Iz Zajedničkog veća opština danas je krenula podela paketa školskog pribora namenjenih školama i učenicima koji na području dve istočne hrvatske županije pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu po modelima A, B, i C. Podela će trajati nekoliko dana, odnosno onoliko koliko je potrebno da školski pribor stigne do svakog đaka.

– Prošle godine smo pakete sa školskim priborom podelili samo učeicima koji se školuju po C modelu, a ove godine smo odlučili da pakete sa školskim priborom obezbedimo za sve učenike od prvog do osmog razreda koji se na području ove dve županije školuju po nekom od ova tri modela. Obezbedili smo oko 1650 paketa školskog pribora koje ćemo danas i u narednim danima proslediti u 24 škole na istoku Hrvatske. Radi se o 17 škola u kojima se nastava odvija po modelu A, šest škola u kojima se nastava odvija po modelu C i jednoj u kojoj se nastava odvija po B modelu. Cilj nam je da, budući da se približava Nova godina i Božić, pojačamo naš humanitarni rad i da na ovaj način pomognemo roditeljima i njihovoj deci i verujem da će im ova pomoć mnogo značiti – rekao je tim povodom predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

Na ovaj način Zajedničko veće opština još jednom pokazuje koliko ovoj instituciji važno da se srpska deca školuju po nekom od ponuđenih modela manjinske nastave i koliko kao institucija čvrsto stoji iza učenika i roditelja koji su ovakav vid obrazovanja odabrali.

– To je jedna poruka svima njima da se ne plaše da pokažu ko su i šta su, da to ne zaborave i da će sve srpske institucije, a Zajedničko veće opština pogotovo, uvek o njima brinuti i neće ih ostaviti same. Kada to kažem mislim na svu decu od vrtića, preko osnovnih i srednjih škola pa sve do fakulteta – poručio je Jeremić.

Podela školskog pribora je rezultat potpisanog sporazuma o saradnji sa Gradom Suboticom, a jedna od prvih donacija koja je iz ovog grada na severu Vojvodine stigla bilo je 500 paketa školskog pribora. Zajedničko veće je sredstvima u iznosu od 40.000 kuna ovu donaciju pojačalo kako bi pakete sa školskim priborom dobili zaista svi naši učenici.

– Ovi paketi sadrže velike i male sveske, sveske za lektiru, sitni školski pribor, gumice , olovke, bojice, flomastere, pribor za matematiku i geometriju, odnosno sve ono što učenicima treba u svakodnevnoj nastavi i aktivnostima. Možda ova donacija finansijski ne znači jednako svim učenicima, ali je to za njih svakako velika radost i neka vrsta motivacije i za njih i za njihove roditelje. Ovo je samo jedna u nizu akcija u toku školske godine jer već smo im obezbedili školske torbe, radne sveske i dela iz lektire i zaista su tokom školske godine više puta obradovani i svaki učenik pojedinačno i svi zajedno što i za nas predstavlja veliku radost – rekla je predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Ovih dana u okviru podele paketa sa priborom škole će dobiti i plakate sa azbukom pripremljene kroz projekat Odbora za obrazovanje ZVO-a koji je u celini finansiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Predsednica ovog Odbora kratko je prokomentarisala i situaciju sa udžbenicima. Do sada je Agencija za odgoj i obrazovanje od 15 naslova radnih odobrila 14.

– Prošle nedelje je naša saborska zastupnica Dragana Jeckov organizovala sastanak kod ministra obrazovanja Radovana Fuksa. On nas je sa svojim saradnicima primio i između ostalog tu smo razgovarali i o udžbenicima. Zastupnica Jeckov je zamolila ministra da se proces odobravanja pojednostavi jer je naša zajednica uradila sve što je bilo potrebno. Udžbenici su na vreme prevedeni, poslani su u Ministarstvo znanosti i obrazovanja i komisija treba da svaki udžbenik pojedinačno odobri. Ministar je obećao da će raditi na izmeni zakona o odobravanju udžbenika kako više ne bi dolazilo do ovakve situacije i da se udžbenici koji su već jednom odobreni na hrvatskom jeziku ponovo odobravaju na jeziku nacionalne manjine što usporava ceo proces. Očekujemo da će udžbenici vrlo brzo biti odobreni, štampani i dostupni našim učenicima – rekla je Stojanović i dodala da su nastavnici prevedene udžbenike već dobili u digitalnom obliku i mogu da ih koriste, ali da udžbenik živi tek onda kada dođe u ruke učenika.

Prošle godine kurikularna reforma krenula je a prvim i petim osnovne i prvim razredom srednje, a za sedmi razred prevedeni su Biologija, Hemija i Fizika dok su ove godine prevođeni udžbenici za drugi, treći, šesti i sedmi razred, dok je za osmi razred prevođena Biologija i Fizika.