Američkim diplomatama predstavljeni ključni problemi Srba

Predsednik Zajedničkog veča opština juče je održao sastanak sa službenikom u političkoj kancelariji ambasade SAD-a u Hrvatskoj.

Srđan Sekulić 20.07.2021.
američka ambasada sastanak ambasada SAD-a

Na sastanku u Zajedničkom veću opština predsednik ZVO-a Srđan Jeremić službeniku u političkoj kancelariji ambasade SAD-a Robertu Krotiju izneo je ključne probleme Srba na prostoru delovanja ove institucije. Tema razgovora bila je aktuelna politička situacija na istoku Republike Hrvatske i poštovanje manjinskih zakona.

- Iskoristio sam priliku da naše partnere iz ambasade Sjedinjenih američkih država upoznam sa trenutnom situacijom vezanom za srpsku zajednicu na istoku Hrvatske koju sam, na žalost, mora da ocenim kao veoma lošu budući da i sami znate koliko problema imamo u samom gradu Vukovaru i njegovoj okolini, da ovde u zadnje vreme dominira govor mržnje prema pripadnicima srpske zajednice i da se oni optužuju kao krivci za sve ono negativno što se dešava na ovom području. Ono što sam sa žaljenjem morao da konstatujem jeste da smo imali porast međunacionalnih sukoba i incidenata u kojima su žrtve dominantno bili pripadnici srpske nacionalne manjine i to uglavnom deca, najmlađi kao najranjivija grupacija stanovništva – istakao je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Pored ovoga Jeremić je službenika američke ambasade upoznao i sa radnjama vezanim za nastupajući popis stanovništva, značaju koje za srpski narod ima obrazovanje na maternjem jeziku i pismu te o celokupnoj političkoj situaciji na ovom prostoru.

- Otvorili smo i teme službene upotrebe jezika i pisma, odgoja i obrazovanja na jeziku i pismu nacionalne manjine, ali i primeni odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i iskazali smo nezadovoljstvo sa implementacijom sva tri ova zakona. Argumentovano sam objasnio šta je problem kod sva tri ova navedena zakona i zamolio sam predstavnike SAD-a da iskoriste svoj uticaj i neke raspoložive mogućnosti, a sve sa ciljem da dođemo do zajedničkih rešenja kako bi se na ovom prostoru stvorili uslovi sigurnosti i bezbednosti i odsustvo straha kod pripadnika srpske nacionalne manjine u vremenu koje dolazi. Naši saradnici iz američke ambasade su se raspitivali i za predstojeći popis stanovništva, rekli smo šta po tom pitanju radimo i planiramo kako bismo animirali što veći broj pripadnika Srba da se izjasne kao ono što jesu – naglasio je Jeremić.

Sve procese je potrebno pratiti i poštovati

Službenik u političkoj kancelariji SAD-a Robert Kroti zahvalio se na gostoprimstvu i na dobijenim informacijama, te izrazio zadovoljstvo zbog posete Vukovaru.

- Predivno je doći u Vukovar i biti ovde po prvi put nakon pandemije. Nismo bili u mogućnosti veoma dugo doći u Vukovar, te čuti i videti kakva je situacija iz različitih perspektiva. U pogledu razumevanja srpske situacije na ovim prostorima, razumevanja drugačijih kultura i društvene integracije koja je povoljna za sve strane, istakao bih da je u pitanju važan proces koji je potrebno pratiti i poštovati, a to uključuje slušanje, razumevanje obe strane i poštovanje svih procesa – napomenuo je Kroti u izjavi za medije nakon sastanka u ZVO-u.