Pupovac, Šimpraga i Jeckov SDSS-ovi kandidati na izborima

Samostalna demokratska srpska stranka je 24. marta održala redovnu sednicu Glavne skupštine u prostorijama Srpskog doma u Vukovaru.

Maja Milanović 25.03.2024.
Samostalna demokratska srpska stranka Dragana Jeckov Dejan Mihajlović Milorad Pupovac Anja Šimpraga

Na sednici Glavne skupštine Samostalne demokratske srpske (SDSS) stranke su, između ostalih tačaka dnevnog reda, predstavljeni i kandidati SDSS-a za izbore zastupnika u Hrvatski sabor. Tako će na parlamentarne izbore koji će biti održani u sredu 17. aprila ova stranka izaći u 12. izbornoj jedinici sa kandidatima predsednikom stranke Miloradom Pupovcem, kao i potpredsednicama Anjom Šimpragom i Draganom Jeckov.

-SDSS želi osnažiti svoje mandate i svoje predstavništvo u Saboru, učiniti ga snažnijim nego što je bio u proteklim godinama i u proteklim mandatima. To će biti naš odgovor o tome kako i na koji način osnažiti i predstavljanje samih Srba u Republici Hrvatskoj i kako odgovoriti onima koji to predstavljanje osporavaju. Istovremeno, mi ćemo to činiti na onaj način na koji mislimo da je jedino smisleno to činiti u današnjem trenutku hrvatskog političkog života a to je da se služimo jezikom koji će se temeljiti, pre svega, na potrebama, interesima i pravima onih koje predstavlja. Da taj jezik progovori na adekvatan način, a to ne može biti jezik osporavanja nikoga, to ne može biti jezik sukobljavanja ni sa kim, može biti samo jezik u kojem će svako naći svoje mesto i u kojem ćemo proširiti krug razumevanja i kod onih koji nas danas možda ne razumeju. Da ćemo proširiti krug razumevanja za ta prava, za te potrebe i interese o kojima možda nedovoljno znaju, koje možda nedovoljno prepoznaju ili koje smatraju nevažnima. Snažno, iz dubine svih svojih osećanja i svih svojih uverenja, opredeljeni smo za to da hrvatsko društvu bude društvo slobode za svakog, za sve političke razlike, za sve etničke razlike i da hrtavsko društvo bude prijatelj manjini, a da manjine budu prijatelji za što je moguće više ljudi i stranaka u Republici Hrvatskoj – rekao je predsednik SDSS-a Milorad Pupovac istaknuvši kako je upravo to ono što njihova stranka želi postići u ovoj kampanji, uz niz veoma konkretnih stvari koje se tiču ostvarivanja prava Srba i drugih manjina u Republici Hrvatskoj.

Isto tako, predstavljeni su i zamenici kandidata pa je tako zamenik Dragane Jeckov na predstojećim parlamentarnim izborima načelnik Opštine Erdut Jugoslav Vesić, zamenik Anje Šimpraga je saborski zastupnik Boris Milošević i zamenik Milorada Pupovca je načelnik opštine Krnjak Dejan Mihajlović. Odlučeno je tako na sednici SDSS-a, dok se Pupovac osvrnuo i na govore o mogućem izlasku i u 7. izbornoj jedinici pa je rekao da to da li će se neko od članova SDSS-a pojaviti na nekoj drugoj listi je stvar predsedništva i ocene koliko to ima smisla. Takođe, ovom prilikom Pupovac je istakao kako je srpska zajednica tokom svih godina rada stranke stigmatizirana i da postoje prozivke svih tih godina kako SDSS vlada Republikom Hrvatskom.

-Ni kada je Srba u Hrvatskoj bilo mnogo više nismo bili oni koji su vladali Hrvatskom, a kamoli danas kada nas ima 3,2 odsto. Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda i u takvoj političku volju određuje pre svega hrvatski narod. Mi možemo i želimo participirati za dobro Srba i drugih manjina u Republici Hrvatskoj, za dobro najboljih odnosa među onima koji žive u njoj, pa onda i među različitim etničkim grupama i mi želimo participirati u interesu same Republike Hrvatske, ali ne postoji način da to činimo pod svaku cenu, u svim okolnostima i bez minimalnog poštovanja onoga što smatramo demokratskom politikom i demokratskom kulturom važnom za Republiku Hrvatsku – dodao je Pupovac i rekao da se kao kandidati i stranka trude i trudiće se da od njih ne ode ni jedna poruka ni jedna reč koja će im se vratiti kao bumerang, povrediti ili naneti štetu nekome drugome. Istakao je i kako Republici Hrvatskoj treba zdrav razum i u politici i u životu, jer samo sa zdravim razumom možemo suditi šta je najbolje za nas kao društvo.

-Mi imamo dugu istoriju uzajamnog kriminalizovanja političkih stranaka. Mislim da je neophodno da kao nacija to ostavimo iza sebe, da to ne bude sredstvo kojim ćemo dolaziti do vlasti ili sredstvo sa kojim ćemo vladati. To je ono kako bismo mi hteli, ali naravno mi znamo koji je naš uticaj i koje su naše mogućnosti, ali svejedno neka se to čuje - poručuje.

„Kada izbori završe mi nećemo biti ti koji će prvi ponuditi”

Ovom prilikom Pupovac se osvrnuo i na moguće koalicije nakon izbora.

-Mi nismo ni sa kim u koaliciji za ove izbore, mi idemo na ove izbore samostalno i u tom smislu želimo postići što je moguće bolje rezultate za Samostalnu demokratsku srpsku stranku, odnosno za Srbe u Hrvatskoj. Kako će stvari izgledati nakon izbora ćemo da vidimo, to neće ovisiti o nama, i mi ćemo se maksimalno truditi da što manje ovisi o nama koliko god neki pokušali koristiti naše ime kako bi to eventualno ovisilo o nama. Učinićemo i sve da sami ne dajemo nikome povod da od nas pretvara sredstvo za vlastitu kampanju i smisao političkog opstanka. A kada dođe vreme nakon izbora, kada se prebroje glasovi i obave razgovori, sigurno nećemo biti među prvima koji će reći “evo nas”. Pustićemo da pre toga razgovaraju oni koji treba da razgovaraju, koji imaju mnogo veću odgovornost za budućnost države nego što je imamo mi, odnosno, nego što je mi možemo imati. A ako nas neko pozove da učestvujemo u deljenju te odgovornosti u skladu sa našim brojem mandata i mogućnošću, sagledaćemo taj poziv i veoma veoma dobro razmisliti kako i na koji način ćemo prihvatiti podelu odgovornosti - pojašnjava Pupovac.

Samostalna demokratska srpska stranka Dragana Jeckov Dejan Mihajlović Milorad Pupovac Anja Šimpraga Boris Milošević Jugoslav Vesić

Fokus na poboljšanju uslova srpske zajednice

Iz SDSS-a su naveli kako će se u narednom periodu posebno posvetiti daljnjem napretku u razvojnoj politici, jačanju vidljivosti i položaja srpske zajednice i institucija, ali i izgradnji društva slobode u kojem će se i pripadnici manjina osećati ugodno.

-Na prvom mestu je pitanje razvoja sredina u kojima žive pripadnici srpske zajednice koje spadaju među najnerazvijenije u Republici Hrvatskoj i da još radimo dva ili tri mandata ne bi bilo dovoljno da učinimo te sredine dostojnim za život i da učinimo da drugi ljude počnu dolaziti tu i živeti sa pripadnicima srpskog naroda u tim sredinama, bilo da je reč o Kordunu, Baniji, Lici, Severnoj Dalmaciji, Baranji ili bilo kojem delu Republike Hrvatske. Zatim ćemo učiniti sve da se ojačaju naše institucije kako bi se realizovali programi koji su neophodni za pripadnike srpske nacionalne zajednice u sferi kulture, obrazovanja, medija i slično. Takođe, želimo da učinimo da naše institucije imaju potpunu stabilnost, koju nažalost, sada nemaju i status kakav trebaju da imaju u skladu sa dokumentima na osnovu kojih su osnovani. Drugo je pitanje slobodnog društva, društva tolerancije, jer se jedino u takvom društvu mogu ostvarivati manjinska prava na valjan način, jedino na taj način u kojem će se unapređenje prava pripadnika manjina, u ovom slučaju srpske manjine, percipirati kao sredstvo za povećanje ukupnih sloboda i tolerancija u Republici Hrvatskoj. S tim smo spremni ući u savez sa svima u Hrvatskoj koji to žele napraviti, neovisno o tome da li su levi, desni, ili su centar, jer nam treba mnogo više osećaja slobode i tolerancije, a što je moguće manje spremnosti na sukob. Treće, hteli bismo stvoriti društvo u kojem će opšte dobro od lokalnog do nacionalnog nivoa biti ono što će motivisati svakodnevni rad i posao naših zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru, kao i predstavnika na lokalnom nivou. Odgovornost za preuzet posao i odgovornost da se sačuva ono što je u ovoj zemlji postignuto, kao pretpostavka da se napravi više od toga, ne da se razori i ono što je napravljeno da bi se eventualno stvorilo nešto što ne znamo kako će izgledati - zaključuje Pupovac.

Na predstojeće izbore SDSS izlazi pod sloganom „Hrvatska treba Srbe” jer, kako je navedeno na izbornom predstavljanju, upravo manjine trebaju biti ravnopravno uključene u život i napredak većinskog naroda i Republike Hrvatske.