Amerikanci iznenađeni nerešenim problemima srpske zajednice

Zamenica američkog ambasadora u Republici Hrvatskoj Viktorija Tejlor posetila je juče Grad Vukovar i Zajedničko veće opština i pritom se sastala sa zvaničnicima ove dve institucije.

Slavko Bubalo 11.07.2019.
Zamenica američkog ambasadora Viktorija Tejlor predsednik zajedničkog veća opština Srđan Jeremić

U želji da se upozna sa položajem i stanjem prava srpske zajednice na istoku Hrvatske, Vukovar i Zajedničko veće opština posetila je zamenica američkog ambasadora u Hrvatskoj Viktorija Tejlor. Kao jedna od zemalja koje su 1995. godine bile neposredno uključene u mirovne pregovore i potpisivanje Erdutskog mirovnog sporazuma, Amerika je i danas zainteresovana da vidi koliko se ono što je tada potpisano poštuje.

Da je to zaista tako govori i činjenica da ovo nije prva poseta predstavnika američke ambasade Zajedničkom veću opština. Prošle godine ZVO je posetio drugi sekretar ambasade Denijel Kerol, a pre samo mesec dana u Vukovaru je bila i Lusi Leban.

- Za nas je ova poseta veoma značajna, pogotovo ako imamo u vidu koliko je uloga Sjedinjenih američkih država bila važna i u potpisivanju mirovnog sporazuma i kasnije u procesu mirne reintegracije. Mi smo ukazali na činjenicu da su u vreme kada je upravu nad ovim prostorom držao američki general Žak Pol Klajn položaj i prava ovdašnjih Srba bili na mnogo višem nivou. Nakon njegovog odlaska i odlaska misije OEBS-a koja je vršila monitoring ljudskih prava na ovom području, nažalost dolazi do rapidnog pada naših prava i mi se danas, 22 godine nakon završetka mirne reintegracije, bavimo rešavanjem problema koji su trebali da budu rešeni davnih dana – rekao je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić nakon razgovora sa Viktorijom Tejlor te napomenuo da se zakoni ne provode u delo.

- Najtužnije od svega je da se zakoni Republike Hrvatske koji se odnose na zaštitu prava manjina u praksi najčešće ne provode. Iskoristili smo priliku da zamenicu američkog ambasadora u Hrvatskoj upoznamo sa svim tim problemima sa kojima se Srbi u Hrvatskoj susreću i da je zamolimo da nam pomogne da prava koja imamo na papiru ostvarimo i u praksi - kaže Jeremić.

„Srpska manjinska zajednica je važan deo izgradnje Hrvatske“

Posle sastanka koji je trajao više od sat vremena kratku izjavu dala je i Viktorija Tejlor koja je o razlozima svoje posete govorila diplomatskim rečnikom, koji je, bar kada su u pitanju američke diplomate, uobičajen u ovakvim prilikama.

- Ovde u Vukovaru sam u svojoj prvoj poseti i sa gospodinom Jeremićem imala sam veoma sadržajan i produktivan razgovor. Za mene je veoma važno što sam danas ovde da razgovaram i da više naučim o izazovima sa kojima se ovdašnja srpska zajednica suočava. Srpska manjinska zajednica je važan deo izgradnje Hrvatske i naravno, Sjedinjene Države imaju dugu istoriju u radu na izgradnji mira, zaštiti manjinskih prava i promociji tolerancije. Na sva ta pitanja ostaćemo fokusirani i ubuduće i radićemo zajedno da ih promovišemo u Hrvatskoj – rekla je Tejlorova.

Predsednik ZVO-a Srđan Jeremić upoznao je zamenicu američkog ambasadora i sa zaključcima Međuvladine mešovite komisije Srbije i Hrvatske koji su veoma jasni i koji su se dotakli mnogih problema Srba na istoku Hrvatske.

Osim sa predstavnicima Zajedničkog veća opština, zamenica američkog ambasadora Viktorija Tejlor sastala se i sa predstavnicima Grada Vukovara.