Anonimni muškarac telefonski pretio vukovarskom svešteniku

Starešini vukovarskog pravoslavnog hrama svetog Nikolaja proti Saši Kuzmanoviću pretili uoči „dana sećanja“ 18. novembra.

Saša Kuzmanović
Foto: Fejsbuk

Za vukovarske Srbe svaki 18. novembar već godinama je dan kada je bolje da ih nema na ulicama grada jer u njega, osim onih mirnih ljudi koji su tu zaista došli kako bi izrazili svoje duboko poštovanje za hrvatske žrtve koje su ovde pale 1991. godine, sa svih strana dolaze i oni kojima je to prilika da na razne načine pokažu koliko su im Srbi mrski i da malo podignu međunacionalne tenzije.

Do sada bar nije zabeleženo da se išlo dalje od crnih majica, šalova i zastava sa HOS-ovim grbom koji u sebi ima i ustaški pozdrav, ali dan uoči vukovarske kolone prekoračena je i ta granica.

Poručio Srbima da se sele iz grada

Naime, vukovarskom proti Saši Kuzmanoviću nepoznata muška osoba telefonom je uputila uvredljive reči i pretnje te „naredbu“ svim Srbima da se sele iz ovog grada.

– Na telefon se nisam javio ja nego moja supruga, a prvo pitanje tog gospodina je bilo da li je dobio Srpsku pravoslavnu crkvu u Vukovaru. Nakon što je dobio potvrdan odgovor, nepoznati muškarac počeo je da vređa i da preti. Pitao je kako nas nije sramota što živimo u Vukovaru, pominjao je i Oluju i Bljesak i rekao da je bolje da se selimo. Četnici, selite se, šta još čekate ovde, vi ste najgori šljam, tako je rekao – ispričao nam je prota Kuzmanović.

Sve ovo dogodilo se nakon posete predsednika SDSS-a Milorada Pupovca i Borisa Miloševića sabornom hramu Svetog Nikolaja u Vukovaru gde su obojica upalili sveće za sve žrtve i hrvatske i srpske koje su u ovom gradu 1991. godine izgubili život tokom borbi za grad i nakon njih. Potpredsednik Vlade Boris Milošević i predsednik SDSS-a Milorad Pupovac savetovali su protu da je stvar najbolje prijaviti policiji.

– Supruga se, naravno, jako uplašila, bila je zaista jako uznemirena nakon toga i ja sam pretnje po savetu gospodina Pupovca prijavio policiji. Došla su dva pripadnika krim-policije i to vrlo brzo i uzeli od nas izjave. Rekli su da tu nema elemenata za neko krivično gonjenje, da to nisu bile pretnje smrću nikom od nas nego eto, obično uznemiravanje. Ipak, treba istaći da ni ja to nisam shvatio kao pretnje upućene lično meni i mojoj porodici jer dotični je pitao da li je to Srpska pravoslavna crkva. Dakle, te pretnje ili uvrede, kako hoćete, upućene su celoj našoj zajednici – ističe Saša Kuzmanović.

Prota Kuzmanović slobodno šeta gradom

Svi koji poznaju protu Kuzmanovića i njegovu suprugu mogu da posvedoče kako ih često viđaju kako šetaju gradom. Prota je ili u svešteničkoj mantiji ili obučen kao i svi drugi građani, ali kaže da nikada nije doživeo nikakvu neugodnost i da mu se javljaju građani svih nacionalnosti.

– Svi me uljudno pozdrave, neko kaže „Hvaljen Isus“, neko „Dobar dan“, neko „Pomaže Bog“, ali ja zaista nikada nisam doživeo da me neko popreko pogleda. Ja se ponašam normalno, svima gledam u oči i hodam uzdignute glave. Svestan sam da predstavljam zajednicu koja mi je poverena i neka niko ne očekuje da će me zaplašiti – poručio je prota Kuzmanović.

Saša Kuzmanović hram svetog oca nikolaja mirlikijskog vukovar
Hram Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru.
Foto: Fejsbuk

Na kraju treba reći i to da je već postalo pomalo zamorno pisati i izveštavati o ovakvim stvarima. Građani Vukovara su i neposredno nakon Mirne reintegracije živeli u boljim odnosima, a incidenata gotovo da i nije bilo. Šta se to tako drastično promenilo gotovo trideset godina od rata u Vukovaru da bi stvari krenule u totalno suprotnom smeru pitanje je koje s pravom postavlja sve više građana.

– Ne znam zaista zbog čega se sve to dešava. Ne treba tu biti preveliki stručnjak da bi se videlo da su na delu nekakva previranja i u samom gradu i u celoj državi. Mi Srbi smo kao neka moneta za potkusurivanje u nekim stvarima. To je neko moje mišljenje. Sad, da li je to takva politika, da li je to zbog lokalnih izbora koji su blizu, ili je možda u pitanju samo jedna usijana glava, ja zaista ne znam i ne bih nikome da sudim. Pitam se isto što se zapitao i Nele u jednoj svojoj pesmi, gde je ta granica koju treba preći i kada počinju ratovi, da li prvo krenu verbalne pretnje ili odmah dođe do fizičkih sukoba i neko izgubi glavu. To nije dobro i treba nešto učiniti da se sve konačno smiri i da svi živimo normalno kao dobre komšije – poručuje prota Saša Kuzmanović.

2 KOMENTARI

  1. cilj „previranja“ je da se rasturi koalicija hdz i sdss i tako srusi Plenkovic, to organizuju ustase Skoro i Penava. Mozda bi za Srbe u Hr bilo bolje da njihove partije ne budu deo nikakvih koalicija.

Comments are closed.