Besplatne knjige đacima iz Biskupije

Preko osamdeset đaka osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz opštine Biskupija koji nastavu pohađaju u školama u Kninu, i ove godine dobili su besplatne udžbenike za novu školsku godinu. Knjige su već drugu godinu zaredom obezbedili predstavnici lokalnih vlasti iz opštine Biskupija za sve đake iz svoje opštine.

Knjige Biskupija

Iako sva deca školu pohađaju u gradu Kninu, da im obezbedi nove knjige i osiguraju besplatan prevoz opština je i ove godine preuzela kao svoju obavezu. Kao i u drugim situacijama kada se bilo šta organizuje u Biskupiji, a što nije slučaj u većini drugih opština i gradova u Hrvatskoj, sva deca bila su uključena u program nabavke knjiga, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

– Poslednje dve godine mi smo uzeli obavezu da finansiramo celokupni program nabavke udžbenika od prvog do osmog razreda. Ranijih godina kompletni udžbenici nabavljali su se uglavnom za prvi razred, ili smo svake godine obuhvatali drugi uzrast. Pored osnovnoškolaca, uključili smo i srednjoškolce, kako bi sva deca imala sličan tretman. Uz nabavku udžbenika, tu je i finansiranje đačkog prevoza koji im je obezbeđen do škola u Kninu. Za srednjoškolce je to malo drugačije pa, za sada, finansiramo onih 25 odsto koje Ministarstvo ne pokriva, ali zato imamo organizovane repeticije, dodatnu nastavu za đake srednjih škola. Jednom nedeljno iz kninskih škola dolazi nam pet nastavnika ili profesora, kako bi pomogli učenicima kojima je to potrebno, zavisno od predmeta koji im je problematičan. Uz to, uključili smo se u finansiranje naših studenata preko stipendija „Privrednika“ a od ove godine pokrićemo troškove boravka naših studenata u Đačkom domu u Moravicama. To je ono što u ovom trenutku možemo, a ja se iskreno nadam da ćemo narednih godina imati i više đaka i više mogućnosti da im pomognemo jer su upravo oni budućnost našeg kraja – kaže načelnik opštine Biskupija Milan Đurđević.

Roditelji školaraca zahvalni opštini

Knjige su stigle prvog dana nove školske godine, a nestrpljivi da ih preuzmu bili su i roditelji i đaci. Dok mlađi kažu da će iz novih knjiga biti lakše učiti, ono što je roditeljima važno jeste pomoć i briga opštine za đake, jer u uslovima kada nema posla nabavka školske opreme i pribora iziskuje veliki deo ograničenog kućnog budžeta.

– Zahvalni smo našoj opštini na novim školskim udžbenicima. Majka sam troje dece, dve devojčice u osnovnoj i sina u srednjoj školi. I prošle i ove godine dobili smo sve knjige za osnovnu školu, dok će za srednju biti finansiran jedan deo sredstava što nam isto mnogo znači. Svaki roditelj u današnje vreme zna koliko je novca potrebno kada se dete sprema za školu. Ja ih, hvala Bogu, imam troje a to podrazumeva i školski pribor, torbe, opremu za školske aktivnosti, garderobu. Ja bar mogu reći da vam je neko poklonio mnogo kada vam omogući da besplatno dobijete ono što je deci neophodno a najskuplje, a to su knjige – kaže Dragana Petrović iz Uzdolja.

Dragana Petrović Knjige Biskupija
Dragana Petrović

Po knjige za Sofiju, koja je ove godine učenica četvrtog razreda, stigli su mama i brat. Sofija je u vreme podele knjiga već bila u školi, nestrpljiva što nove knjige već taj dan nije ponela sa sobom.

– Sofija je danas imala prvi dan škole, a pošto su knjige isporučene isti dan, već je negodovala što kasne. Valjda je to dobar znak i pokazatelj da će nastaviti dobro da uči – u šali kaže Dajana Buač i dodaje da su imali sreću što već četvrtu godinu dobijaju besplatne i nove knjige.

– Zaista nam to mnogo znači. Zahvalni smo predstavnicima naše opštine što pokazuju brigu o deci, a samim tim i o nama odraslima – zadovoljno će Dajana.

Ono što polako postaje praksa u Biskupiji, nije slučaj u većini drugih opština. Roditelji iz okolnih sela, koja administrativno pripadaju Kninu ili drugim opštinama, a čija deca takođe pohađaju škole u Kninu, i ove će godine sami morati da se snađu za školske udžbenike. Da li nove ili polovne, svejedno, snalaženje i izdvajanje neophodnog novca za iste, svakako će im zadati glavobolje koje Biskupijani, bar za sada, nemaju.