Besplatni udžbenici iz veronauke za decu iz Moravica

Ukupno je kupljeno 22 udžbenička kompleta za Moravačku crkvenu opštinu koja ih je potom prosledila učenicima.

Dušan Velimirović 15.09.2021.
udžbenici iz veronauke železničko tehnička škola moravice

Veće srpske nacionalne manjine grada Vrbovskog kupilo je udžbenike za učenike Železničko tehničke škole u Moravicama koji pohađaju pravoslavnu veronauku.

- Drago nam je da smo mogli pozitivno odgovoriti na molbu i nabavkom novih udžbenika pomoći učenicima da lakše stiču nova znanja, a roditeljima barem malo smanjiti troškove na početku nove školske godine. Jedan od ciljeva ovoga saziva Veća je aktivna i transparentna uloga u podsticanju rada organizacija i institucija na našem području, a ulaganje u mlade je jedan od prioriteta. Do sada smo uspešno pomogli rad sportskih udruženja, osnovne škole kao i rad više udruženja sa našega područja, a pomagali smo i pri uređenju hramova te ćemo se i dalje uključivati u okviru raspoloživih sredstava koje dobijamo od Srpskog narodnog veća na temelju naših programskih aktivnosti – istakao je   predsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Vrbovskog Milan Vukelić.

Kako Železničko tehničku školu u Moravicama pohađa veliki broj učenika iz ekonomski slabije razvijenih područja širom Republike Hrvatske, ova donacija će im dobro doći jer će rasteretiti kućni budžet.

- Ova donacija nam mnogo znači jer ima dece siromašnog stanja. Nekoliko ih dolazi iz Dalmacije, oko kninskog područja, a imamo takođe i decu iz Vrginmosta. Ovo je velika pomoć i za njihove roditelje, deca su se obradovala. Podelio sam im udžbenike i stvarno su oduševljeni. Trenutno u našoj školi pravoslavnu veronauku pohađa 22 učenika. Podeljeni su u dve grupe zbog različitih usmerenja, među kojima se nalaze ekonomisti, CNC operateri, mehatroničari, elektrotehničari i ostali smerovi koji su nedavno uvedeni – navodi veroučitelj protojerej-stavrofor Jelenko Stojanović.

U samim Moravicama ima oko 230 domaćinstava, odnosno oko 600 vernika, dok u Vrbovskom ima oko 70 kuća.

- U našu parohiju spadaju još i Delnice i Vojni Tuk pa ukupno u parohiji srpskomoravačkoj imamo oko 380 kuća. Osim ove dece koja idu u srednju školu na veronauku, imamo još i 41 učenika koji pohađaju pravoslavnu veronauku u osnovnoj školi. Oni su svoje udžbenike dobili preko Ministarstva prosvete i obrazovanja, iako su prošle godine malo kasnili zbog novih izdanja. Udžbenici od petog do osmog razreda se vraćaju, a od prvog do četvrtog ne jer su radne sveske – priča prota Jelenko.

Srpskomoravački paroh se ovim putem zahvalio Veću srpske nacionalne manjine grada Vrbovskog na vrednoj donaciji koja je pomogla da deca učeći veronauku i dalje neguju svoj srpski pravoslavni identitet u ovom mestu u Gorskom kotaru.