Bjelobrdci pudarinom održavaju sećanje na bake i dedove

U organizaciji Srpskog kulturno-umetničkog društva „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Bijelog Brda, a uz podršku Prosvjetinog pododbora i Turističke zajednice opštine Erdut, prve subote u septembru organizovana je Bjelobrdska pudarina, tradicionalna manifestacija koja se ove godine održava po deveti put.

Srđan Sekulić 09.09.2019.
Pudarina Bijelo Brdo

Nešto izmenjenog sadržaja u odnosu na prošle godine, pre svega zbog kiše koja je padala tog dana, pudarina je ipak okupila velik broj posetilaca uz bogat kulturno-umetnički i gastronomski program.

- Nažalost kiša nam je pokvarila organizaciju manifestacije, ali ipak trudili smo se da većinu sadržaja ispunimo iako ovaj put nećemo biti u mogućnosti da idemo u vinograd kako smo to ranije radili. Uz kulturno-umetnički program pripremili smo i niz drugih sadržaja, a želja nam je da napravimo i jedno zajedničko vino prijatelja pudarine koji dolaze kod nas – kaže jedan od organizatora ove manifestacije Miloš Katanić.

Pudarina je običaj čuvanja vinograda koji je praktikovan sve do pedesetih godina prošlog veka. Danas pudarenja nema, a kroz ovaj program čuva se uspomena na neka davna vremena.

- Nama mlađim generacijama ova manifestacija znači mnogo, jer nismo mogli da doživimo pravu pudarinu tako da na ovaj način pokušavamo da održimo to sećanje na neke prošle dane. Ovom manifestacijom čuvamo uspomenu na ovaj običaj, ali i na naše bake i dedove koji su nam pričali kako je to nekada bilo – istakao je Katanić.

Iako pudarine više nema u Bijelom Brdu vinograda i vinara sve je više, pa samim tim i vina koje je sve boljeg kvaliteta.

- Ove godine je grožđe negde bolje, negde lošije rodilo. Ipak mislimo da će godina biti dobra, odnosno da će barem za nas biti dosta vina – nada se Katanić.

Od koreografije do manifestacije

Od 2011. godine ova manifestacija održava se konstantno i iz godine u godinu beleži sve veći broj učesnika i gostiju.

- Manifestacija je počela kada smo postavili koreografiju koja nam je bila potrebna kako bismo pokazali neke običaje, igre i pesme s našeg područja, prvenstveno iz samog Bijelog Brda. Tako smo i odlučili da radimo ovu bjelobrdsku pudarinu i danas je organizujemo deveti put za redom. Pudarina je prepoznata i u okolnim selima, tako da ove godine naši prijatelji iz Trpinje za nas i sve goste kuvaju pileći paprikaš, a tu su gosti i iz drugih mesta Pačetina, Vere, Bobote, Borova, Dalja, Baranje, dok su glavni gosti članovi kulturno-umetničkog društva iz Dvorova kod Bijeljine, kao i članovi Zavičajnog udruženja „Nikola Tesla“ iz Kragujevca – istakao je predsednik Prosvjetinog pododbora u Bijelom Brdu Tihomir Sekeruš.

Pudarina Bijelo Brdo konji

Posetioci su ove godine imali priliku da obiđu etno kuću i pogledaju izložbu koja je tamo postavljena, provozaju se konjskim zapregama i degustiraju tradicionalna jela, pre svega ribu koja je bila sastavni deo svake pudarine, kao i mnoga druga jela karakteristična za ovaj kraj.

- Zahvaljujući ovoj manifestaciji jedan deo Bjelobrdaca je ponovo zasadio vinograde, a pored ovog programa mi naravno organizujemo još jednu prepoznatljivu manifestaciju svakog februara, a to je „Degustacija bjelobrdskih vina” i ta dva programa su međusobno povezana – naglasio je Sekeruš.

Organizacijom ovih manifestacija na najbolji mogući način čuvaju se tradicija i običaji našeg naroda na istoku Slavonije, ali i jačaju privredni i turistički potencijali ovoga kraja.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.