Bogatstvo različitosti boja i stilova iz Darde prikazano u Osijeku

U sklopu svojih redovnih godišnjih aktivnosti pododbor SKD „Prosvjeta“ iz Osijeka organizovao je izložbu slika 15. Saziva likovne kolonije „Đola 2018“.

Osijek Prosvjeta

Na ovoj izložbi, zbog ne baš adekvatnog prostora za tu namenu, nisu bile izložene sve slike sa kolonije u Dardi, ali je istaknut dobar deo radova nastalih u tom periodu.

– Zahvaljujući Prosvjetinom pododboru ovde u Osijeku publika je imala priliku da vidi jednu izložbu koja je na zavidnom nivou. Radi se o izložbi iz 2018. godine koja nosi naziv velikog slikara iz Baranje Petra Dobrovića. Večeras smo ovde izložili slike dvadesetak slikara, a prostor je sam diktirao da se nije moglo izložiti više slika. Otprilike izbor slika je takav da su gotovo svi stilovi zastupljeni, sve ono što je specifično za ovu koloniju koja uglavnom baštini tradiciju u likovnom pogledu impresionizma i ekspresionizma, a tu i tamo nađe se i po neki slikar koji slika apstraktno, čak ima i konceptualne umetnosti – istakao je profesor Pero Matić iz Darde koji je ovom prilikom predstavio izložbu i govorio o njoj.

Kolonija u Dardi kao uostalom i ova izložba, predstavlja jedno bogatstvo različitosti slikara sa ovih prostora, ali i sa šireg područja na kojem su tradicije, tokovi i kulturne promene dolazile postupno i zahvatale jednako sve narode na ovom prostoru.

– Svi ovi slikari su na tragu tih tradicija koje su vezane za evropsku likovnu kulturu. Međutim, ono što treba reći za ovu izložbu i ukupan fundus slika Likovne kolonije „Petar Dobrović“ iz Darde to je da jednostavno svaki slikar je svojstven za sebe, on je identitet za sebe i u likovnom, kulturnom, verskom i u nacionalnom smislu reči. Ne ponavljaju se slike, nemate nešto što bi izgledalo kao unikat da svi liče na sve. Tu i tamo ima možda jednakih manira nanošenja boje, ali u samom izrazu svaki slikar je individua za sebe. On ima svoje emocije, svoje osećaje i svoj impulzitet u likovnom smislu reči i u tome jeste najveća vrednost ove izložbe, a i ukupnog fundusa kolonije Petar Dobrović – naglasio je Matić.

Nedostatak izložbenog prostora

Osijek Prosvjeta izložba tekst

Za više od 15 godina koliko postoji ova kolonija nastalo je više od 500 slika, različitih umetničkih dela. Međutim, veliki je problem što one nisu izložene na jednom mestu i dostupne široj publici koja bi bila zainteresovana da ih vidi.

– To je pitanje koje svi mi postavljamo, pre tri godine pokušali smo da postavimo otvoreno pitanje sredini u kojoj živimo i kulturnoj janosti u Osječko-baranjskoj županiji i šire da zaista taj fundus od 500 slika koji je ogromno kulturno i likovno bogatstvo, da se nađe adekvatan prostor i da se formira nešto u smislu likovnog kluba ili nekakve manje galerije kako bi ti radovi mogli biti na usluzi zajednici koja bi mogla s njima da raspolaže – napomenuo je Matić.

Prosvjeta u Osijeku traži nove članove

Ovo je bio dvadeseti program ove godine koji je uspešno realizovao Prosvjetin pododbor u Osijeku. Tokom ovih 12 meseci priređeno je niz različitih sadžaja kao što su likovne izložbe, promocije knjiga, predavanja i slično.

– Posebno bih želeo da istaknem da smo ove godine uspeli da izdamo i dve knjige, zbirku pesama „Ono što oči pamte“ Miće Zečevića i „Čikine bockalice“ Milenka Vasiljevića Čike. Onaj problem koji imamo mi, a imaju ga uglavnom i drugi pododbori, to je da je jako teško animirati mlade ljude da se uključe u rad društva, a uz sve to moram da napomenem da nemamo ni adekvatan prostor za naš rad. Zato stalno pozivamo pripadnike naše zajednice da nam se pridruže da li u radu ili samo kao posetioci naših sadržaja koje organizujemo – istakao je predsednik ovog pododbora Zdenko Čikara.

Osječki pododbor Prosvjete ima pedesetak članova i većina njih su uglavnom prisutni na programima koji se organizuju u njihovom prostoru. Plan za 2020. godinu im je sličan kao i za ovu, odnosno da realizuju dvadesetak različitih kulturnih sadržaja.