Borovo ugostilo učesnike još jedne dunavske regate

U Borovu su 29. jula dočekani članovi Međunarodne dunavske regate koja je krajem juna krenula iz nemačkog grada Ingolštata prema rumunskom mestu Sveti Đorđe.

Dunavska regata

Put Dunavom traje 75 dana i dug je 2500 kilometara u kojem učestvuju veslači iz 11 podunavskih zemalja koji se zaustavljaju u mestima kroz koja prolaze da odmore od plovidbe. Organizator dočeka posade 65. Međunarodne dunavske regate u Borovu je bilo Udruženje Plavi Dunav koje je na školskom igralištu pripremilo večeru i kulturno-umetnički program, a organizator puta kroz Hrvatsku je Mario Palinkaš iz Kajak kanu kluba Aljmaš.

– Imamo 106 učesnika kroz Hrvatsku iz 11 podunavskih zemalja osim Rumunije, plus Engleska, Francuska, Švajcarska i Amerika. Imamo naše domaće učesnike iz Hrvatske većinom iz Aljmaša, Osijeka, Zagreba i Baranje. Nažalost učesnike iz Borova još nemamo u regati, ali smo jako zadovoljni načinom na koji nas ugoste u svom mestu. Ovo je rekreativno druženje i naši učesnici nisu sportisti. Prosečna starost veslača je iznad šezdeset godina – rekao je Palinkaš.

Među pristiglim veslačima u Borovo bio je i Nenad Dograjić iz Beograda, koji je prošle godine kupio svoj prvi kajak.

-Veslanje bih svakome preporučio za zdrav život i sjedinjavanje sa prirodom. Videti reku iz naše perspektive je potpuno drugačije nego kada je posmatramo sa obale. Nadam se da ću i sledećih godina još mnogo puta učestvovati u regati, ako ne celim tokom Dunava, a onda barem ovih 580 kilometara plovidbe kroz Srbiju – kaže Dograjić.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovao je KUD Branislav Nušić sa folklornom i tamburaškom sekcijom, Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine, Muška pevačka grupa Naši koreni i članovi SKD Prosvjeta pododbor Borovo.

Nakon što su veslači odmorili i noć proveli u Borovu, u subotu su u jutarnjim časovima nastavili svoj put ka Bačkoj Palanci gde je njihova sledeća stanica, a potom će nastaviti dalje, sve do Crnog mora.