Borovo ugostilo učesnike još jedne dunavske regate

U Borovu su 29. jula dočekani članovi Međunarodne dunavske regate koja je krajem juna krenula iz nemačkog grada Ingolštata prema rumunskom mestu Sveti Đorđe.

Maja Milanović 01.08.2022.
Dunavska regata

Put Dunavom traje 75 dana i dug je 2500 kilometara u kojem učestvuju veslači iz 11 podunavskih zemalja koji se zaustavljaju u mestima kroz koja prolaze da odmore od plovidbe. Organizator dočeka posade 65. Međunarodne dunavske regate u Borovu je bilo Udruženje Plavi Dunav koje je na školskom igralištu pripremilo večeru i kulturno-umetnički program, a organizator puta kroz Hrvatsku je Mario Palinkaš iz Kajak kanu kluba Aljmaš.

- Imamo 106 učesnika kroz Hrvatsku iz 11 podunavskih zemalja osim Rumunije, plus Engleska, Francuska, Švajcarska i Amerika. Imamo naše domaće učesnike iz Hrvatske većinom iz Aljmaša, Osijeka, Zagreba i Baranje. Nažalost učesnike iz Borova još nemamo u regati, ali smo jako zadovoljni načinom na koji nas ugoste u svom mestu. Ovo je rekreativno druženje i naši učesnici nisu sportisti. Prosečna starost veslača je iznad šezdeset godina – rekao je Palinkaš.

Među pristiglim veslačima u Borovo bio je i Nenad Dograjić iz Beograda, koji je prošle godine kupio svoj prvi kajak.

-Veslanje bih svakome preporučio za zdrav život i sjedinjavanje sa prirodom. Videti reku iz naše perspektive je potpuno drugačije nego kada je posmatramo sa obale. Nadam se da ću i sledećih godina još mnogo puta učestvovati u regati, ako ne celim tokom Dunava, a onda barem ovih 580 kilometara plovidbe kroz Srbiju – kaže Dograjić.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovao je KUD Branislav Nušić sa folklornom i tamburaškom sekcijom, Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine, Muška pevačka grupa Naši koreni i članovi SKD Prosvjeta pododbor Borovo.

Nakon što su veslači odmorili i noć proveli u Borovu, u subotu su u jutarnjim časovima nastavili svoj put ka Bačkoj Palanci gde je njihova sledeća stanica, a potom će nastaviti dalje, sve do Crnog mora.