Bosanski humor nasmejao Srpski dom

Predstava „Ero s ovoga svijeta” koja je nastavak poznate Sarajevske audicije gostovala u Vukovaru.

Željko Ninčić Ero s ovoga svijeta Srpski dom Vukovar

Sudeći prema do kraja ispunjenoj velikoj sali Srpskog doma u Vukovaru, kultna predstava „Sarajevska audicija” iz sredine osamdesetih godina prošlog veka, još uvek je veoma popularna. Glumac i autor Željko Ninčić gostovao je ovde 29. oktobra sa svojom poslednjom monokomedijom „Ero s ovoga svijeta” i u više od sat i po vremena uspeo da nasmeje sve one koji su došli po svoju dozu zabave uz najpopularnije likove prijašnjih Audicija.

Reč je o Marinku Ćutuku i Veselom koji u novoj predstavi prepričavaju stare i proverene scene, ali govore o savremenim temama i današnjim događanjima uz uvek prisutnu dozu improvizacije sarajevskog glumca poreklom iz Herecegovine, a koji danas živi u Beogradu.

– Marinko je Hercegovac, a Veseli, poznatiji kao „primi me”, je Bosanac. Oni govore o svojim životima od Audicije do današnjih dana. Ne govore samo o sebi već i o drugim likovima koje su sretali. Dok Marinko Ćutuk priča lokalnu priču na ovom našem prostoru, dotle Veseli priča svoja iskustva iz izbeglištva odnosno iz „bijeloga svijeta”. Ima tu svega i svačega, i bitnih i nebitnih tema, od imitacija, gega i vica do dramskih momenata. Kao autor sam se uvek trudio da kroz sve to kažem puno više i da zagrebem ispod površine, a da to ne bude puko nasmejavanje zbog atrakcije – rekao nam je pre početka predstave Željko Ninčić.

Željko Ninčić Ero s ovoga svijeta Srpski dom Vukovar

U originalnoj postavi audicije glumilo je puno više glumaca sarajavske Akademije scenskih umetnosti koji su studirali u klasama Emira Kusturice i Bore Stjepanovića. Predstavu je pre rata gledalo više od 2,5 miliona ljudi, a Željko Ninčić nastavio je i nakon toga da je izvodi kao svoje autorsko delo u nešto izmenjenom obliku i sa novim likovima i scenama. On kaže da je nakon 3.000 odigranih predstava prestao i da ih broji, a Eru s ovoga sveta kao najnoviju stendap komediju odigrao je više od 150 puta. Najviše od toga odigrao je u Hrvatskoj.

– Za mene je malo čudno što živim u Beogradu, a najčešće igram u Hrvatskoj. Sada planiram da napravim i jednu veliku predstavu u dvorani Vatroslav Lisinski. Iako me možda nije bilo dugo ovde, u Vukovaru nisam prvi put. Od 2003. godine odigrao sam ovde sigurno desetak predstava, a dve od njih su bile i humanitarne. Borim se da nastupam na što većem i širem geografskom prostoru i pokušavam da zadržim nivo atrakcije kao kada sam pre 40 godina počeo sa ovim da se bavim. Možda vreme i današnji svet u kojem živimo i nije najbolje za komediju, već za dramu i tragediju, ali eto, tako nam je kako nam je – govori Ninčić.

Upravo iz potrebe za komedijom i smehom je i došlo do toga da u Srpskom domu u goste stigne  regionalno poznata osoba iz sveta humora i zabave.

– Prilika je da se svi malo nasmejemo i razvedrimo te na taj način zaboravimo na svakodnevne teme. Mislim da je to jedan lep poklon za publiku, nadam se na njihovo zadovoljstvo, kao i na zadovoljstvo samog glumca i nas kao organizatora. Ulaz je bio besplatan uz prethodnu rezervaciju i ljudi su pokazali veliki interes da dođu ovde i da uživaju u programu – kaže direktor Srpskog doma Nebojša Vidović.