Božićna radionica kninske Prosvjete

Kninski pododbor SKD Prosvjeta organizuje Božićnu radionicu za predškolsku i školsku decu koja će, svojim radovima, dočarati radost dolazećeg praznika.

Vaska Radulović 01.01.2021.
Kninska Prosvjeta naslovna

Zimski raspust i odmor od školskih obaveza kninski mališani iskoristiće za kreativne trenutke u prostoru kninskog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, kako bi svojom maštovitošću dočarali radost jednog od najradosnijih hrišćanskih praznika - Božića. Kroz neobavezno druženje i igru, imaće priliku da pišu i čitaju božićne priče i pesme, crtaju i izrađuju motive koji ih asociraju na praznično vreme u njihovim domovima.

Sve ovo bila je spontana zamisao kako bi se deci, na slobodan i neobavezujući način, približili čak i oni zaboravljeni običaji, a koju su oni sa radošću i zanimanjem prihvatili.

- Situacija u kojoj smo se svi našli ne dozvoljava nam mnogo prostora za kretanje ni za druženje, a čini se da deci to ipak najteže pada. Oni su navikli da se duže, viđaju jedni sa drugima, putuju rođacima u goste, odlaze na treninge, pripremaju za priredbe ili slične aktivnosti. Svega toga sada nema i slobodno vreme najčešće provode u kući. Upravo iz tih razloga došla sam na ideju da se svakodnevno okupljamo u prostorijama našeg pododbora, forimirajući manje grupice i da tu budemo kreativni i maštoviti onoliko koliko je deci na volju. Obezbedili smo različite materijale, literaturu, školski pribor, a za temu izabrali predstojeći praznik kojem se svi radujemo. Pisaćemo, čitati i pevati o Božiću, pričati o običajima koji ga prate i koje svako od njih poštuje sa svojom porodicom, a deca će kroz radove stvarati slike koje ih asociraju na ovaj praznik - pojašnjava sekretarka kninskog pododbora Prosvjete i inicijator i voditelj ove radionice Ksenija Sinobad.

Inače učestvuju na svim proslavama u Dalmaciji

Pandemija koronavirusa znatno je uticala i na rad kninskog pododbora u proteklom periodu. Sve planirane aktivnosti odgođene su za neko bolje vreme, projekti čekaju na realizaciju, a rad sa decom svima je, ipak, najviše nedostajao.

- Stvorili smo taj neki kontinuitet rada sa decom, bilo da se radi o recitatorskim, glumačkim ili nekim drugim sekcijama. Sve je to na nekom amaterskom nivou, u skladu sa mogućnostima koje ovde imamo, ali smo se konstantno spremali za učešće na svim našim većim proslavama ovde u Dalmaciji počevši od Svetog Save pa do Vidovdana i Preobraženja. Ta atmosfera nam je svima nedostajala i deca su sama postavljala pitanja kada počinjemo sa probama. Upravo je to jedan od razloga zašto smo u ovim okolnostima odlučili da se ponovo okupljamo, da ispunimo njima tu želju. Moramo biti obazrivi, paziti prvenstveno na njihovo i na zdravlje njihovih roditelja, baka i deka, pa smo dolaske u grupama od petoro-šestoro dece prilagodili epidemiološkim merama. Zajedno će dolaziti ona deca koja inače provode vreme zajedno, u školi ili komšiluku, a sa ostalima ćemo međusobno komunicirati posredstvom interneta, nekih od mreža.

Kninska Prosvjeta Ksenija Sinobad

Ksenija Sinobad

- Prošle godine počeli smo sa večerima i predavanjima posvećenim znamenitim Srbima sa ovih prostora , i ljude je to jako veselilo, ali smo bili primorani da sve to, za sada, prekinemo i čekamo neke bolje okolnosti za nastavak. Većina naših članova su ljudi u godinama, vodimo računa o njihovom zdravlju pa smo i izdavanje literature prilagodili tome da ih ne ugrožavamo kada dođu po knjigu, novine, časopis - kaže Ksenija, brižljivo vodeći računa da sve bude u skladu sa situacijom, ali i da kninski pododbor nastavi sa radom.

Radionica sa decom, bar po sadašnjoj zamisli, biće aktuelna sve do Božića, dok će svi dečiji radovi, kroz nju nastali, biti izloženi u prostorijama pododbora sve do kraja januara.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.