Božićni vašar u Ostrovu – praznični program posvećen najmlađima

Drugog dana nove 2022. godine u Ostrovu je organizovan prvi Božićni vašar na kojem se okupilo stotinak ljudi, kako odraslih tako i dece.

Božićni vašar u Ostrovu

U organizaciju božićnog vašara u Ostrovu uključila su se sva udruženja koja deluju u ovom mestu. Osnovna ideja organizacije programa bila je želja da se obraduju najmlađi stanovnici.

– Ovo je prvi Božićni vašar u Ostrovu, a na ideju da ga organizujemo došli smo prvenstveno jer je ovo vreme praznika koje želimo na ovakav način da obeležimo, da učinimo radost našoj deci, ali i našim meštanima. Ovim povodom udružile su se sve organizacije koje su aktivne u selu – istakla je predsednica КUD-a „Ostrovo“ iz  Ostrova Snežana Jovanović.

Uz bogatu ponudu hrane i pića ostrovskim ulicama provozao se i Deda mraz sa svojim pomoćnicima i to u konjskim zapregama koje je pratilo vatrogasno vozilo. Uz njegovu pomoć, a pored bogate gastronomske ponude, organizatori vašara iskoristili su priliku i da podele novogodišnje paketiće deci i to po prvi put na otvorenom, pod vedrim nebom.

– Mi godinama organizujemo podelu paketića za decu, to smo uvek radili u našoj sali sa kulturno-umetničkim društvom, a sada smo pokušali da napravimo nešto novo. Pošto nemamo vremena da vašar organizujemo u danima oko Božića, odlučili smo da to bude odmah nakon Nove godine. Moja generacija i nešto mlađe, nekada su novogodišnje paketiće dobijali u školi, a danas svi oni koji su nekada bili deca prihvatili su se posla i nešto omogućili njihovoj deci i unucima – naglasio je predsednik Mesnog odbora Ostrovo Desimir Panić.

Vašaru nedostajao sneg

U organizaciji Božićnog vašara učešća su uzeli КUD „Ostrovo“, DVD Ostrovo, Lovačko društvo „Jelen“, Кlub mladih, Srpska pravoslavna crkve opština Ostrovo, Fudbalski klub „Obilić“, Udruženje penzionera, Streljačka sekcija „Trap skit“, Udruženje žena, dok je paketiće obezbedila opština Markušica.

Jedno od najaktivnijih udruženja u organizaciji ovog programa bilo je i Dobrovoljno vatrogasno društvo koje je ideju za organizacijom božićnog vašara prihvatilo i aktivno se uključilo u njeno sprovođenje.

– Ideja da se organizuje vašar meni lično je jako dobra i bilo bi lepo da ovo zaživi, da se organizuje i narednih godina, jer ljudi se slabo druže, pre svega mladi. Zato ne bi bilo loše da ovako nešto organizujemo barem jednom godišnje – kaže Milan Radusin iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ostrovo.

Iako je vreme bilo lepo, ipak je uz program i celokupan ambijent organizatorima nedostajao samo sneg kako bi doživljaj bio kompletan. Za takav utisak ostaje nada do sledeće godine s obzirom da su ambicije organizatora da ovaj vašar postane tradicionalan.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.