Daljci proslavili Međunarodni dan Dunava

Međunarodni dan Dunava slavio se i u Dalju, a program je 28.6. upriličio Kulturno-naučni centar Milutin Milanković.

Dušan Velimirović 01.07.2024.

Dok je Dunavom na području između Erduta i Dalja toga dana prolazilo neuobičajeno mnogo čamaca i brodica, gosti u Kulturno-naučnom centru Milutin Milanković uživali su u programu koji je pripremio voditelj ove ustanove Đorđe Nešić zajedno sa Preduzetničko-razvojnim centrom Opštine Erdut.

Ovogodišnje daljsko obeležavanje Međunarodnog dana Dunava započelo je trivijalnostima o Dunavu koje je Nešić predstavio posetiocima.

- Dan Dunava se obeležava već nekih 30 godina u 14 zemalja pa se i mi povremeno uključimo. Nadam se da će nam to postati tradicija pošto je lepa manifestacija. Ove godine smo se opredelili za prezentaciju o Dunavu sa zanimljivostima koje se obično ne čuju kada je u pitanju opis ove reke. Imali smo i poetsko- muzički recital u kojem su učestvovali sami organizatori. Čuli smo nekoliko lepih pesama o Dunavu srpskih pesnika kao i mađarskog pesnika Šandora Petefija - navodi Đorđe Nešić.

Kako se KNC Milutin Milanković, koji je i rodna kuća proslavljenog naučnika, nalazi na obali Dunava, sam Milanković je veoma voleo reku koja je tekla pored njegovog rodnog sela.

- Posebnu pažnju smo posvetili Milutinu Milankoviću koji je bio veoma vezan uz Dunav i koji je pravi podunavski čovek. On se čitav život kretao Dunavom, uzvodno i nizvodno, od Dalja, preko Beča i Budimpešte do Beograda. Njegovi lirski zapisi o Dunavu iz memoara i knjige Kroz vasionu i vekove su danas takođe bili interpretirani. Muzički deo programa nam je priredio Slavko Bubalo koji je izveo desetak pesama o Dunavu raznih autora što je naišlo na jako dobar prijem publike koja se okupila ovim povodom - priča Nešić.

Ovo nije prvi put da Daljci obeležavaju Dan Dunava. Pre nekoliko godina jedna od aktivnosti je bila puštanje boca s porukama u Dunav pa su dobili i dva odgovora.

- U porukama je naveden mejl na koji se treba odgovoriti ako se nađe boca. Sticajem okolnosti jednu od poruka je kod Iloka našao momak iz Bijelog Brda koji je radio kao policajac i koji nam se javio mejlom, a mi smo ga odmah pozvali da poseti Kulturno-naučni centar, a to je i bila ideja slanja poruka u boci - zaključuje upravnik KNC Milutin Milanković Đorđe Nešić.

Međunarodni dan Dunava proslavlja se 29. juna, a na taj dan se obeležava godišnjica potpisivanja Konvencije o zaštiti reke Dunav u Sofiji 1994. godine.