Deca koja pohađaju veronauku u Osijeku posetila Dalj i Vukovar

U poslednje četiri godine u Osijeku je organizovana parohijska veronauka koju je ove školske godine pohađalo 15 dece od prvog osnovne do četvrtog razreda srednje škole.

Nikola Milojević 23.06.2021.
parohijska veronauka osijek Deca Osijek Portal naslovna

Srpska pravoslavna parohija u Osijeku, u saradnji sa SKD Prosvjetom i Većem srpske nacionalne manjine iz ovog grada, organizovala je 21. juna jednodnevni izlet za sve učenike koji u Osijeku pohađaju pravoslavnu veronauku. Reč je o 15 dece od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Unazad četiri godine časovi pravoslavne veronauke održavaju se u parohijskom domu, a odnedavno veronauka je uvedena i kao izborni predmet u Srednjoj medicinskoj školi. Na ovaj način u Grad na Dravi je vraćeno učenje pravoslavne veronauke prvi put od početka Drugog svetskog rata.

- Važno je reći da ova deca koja pohađaju parohijsku veronauku imaju ocene upisane u svedočanstvima. U gradu imamo 15 osnovnih i 16 srednjih škola i gotovo da je nemoguće izvesti učenje srpskog i veronauke jer nam za to treba minimalno sedam učenika u svakoj školi. Zajednica živi po svim gradskim sredinama pa je to zaista teško, ali i ovaj oblik nastave znači za našu zajednicu. Sada, na kraju školske godine odlučili smo da tu decu nagradimo za trud koji su uložili i omogućimo im jedan izlet – kaže osječki paroh Aleksandar Đuranović koji vodi parohijsku veronauku u Osijeku.

ZVO poklonio deci tablet računare

Deca su najpre obišla Manastir uspenja presvete Bogorodice u Dalj planini gde su prisustvovali liturgiji i početku letnje škole kaligrafije. Nakon toga deca su posetila Patrijaršijski dvor, Sabornu crkvu i rodnu kuću Milutina Milankovića u Dalju, a zatim su u Vukovaru ručali te nekon toga obišli Crkvu svete Petke na Dobroj vodi. Tamo je za decu organizovana i kratka muzička radionica. Za 15 dece koji pohađaju parohijsku veronauku u Osijeku Zajedničko veće opština iz Vukovara pripremilo je i ovom prilikom uručilo vredne poklone u vidu tablet računara.

- Savet Zajedničkog veća opština je doneo odluku da podrži molbu prote Đuranovića i Veća srpske nacionalne manjine grada Osijeka iz razloga što nam je jako bitno da u gradu Osijeku neko radi sa našim podmlatkom. Znamo da tamo nemamo nastavu na srpskom jeziku, ali za nas je veliki iskorak što je prota Đuranović uspeo da okupi decu i što se deca odgajaju u duhu očuvanja svog nacionalnog identiteta. Zbog toga nam nije bilo žao da izdvojimo desetak hiljada kuna za ovu donaciju i mislim da će to biti dobra poruka deci, ali i njihovim roditeljima. Ovo je poruka i onima koji žive u Osijeku, a imaju možda određeni strah od pokazivanja svog nacionalnog identiteta, da zajednica stoji i iza njih i da će uvek imati pomoć naših institucija – kaže predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

Deca Osijek portal tekstParohijska veronauka u Osijeku započela je po dolasku Aleksandra Đuranovića na parohijsku dužnost u ovom gradu pre četiri godine, a organizovana je u tri starosne grupe. Pored dece ovde se održavaju u časovi veronauke za odrasle koji se subotom okupljaju nakon večernjeg bogosluženja. Sem teoloških sadržaja, deca i odrasli na ovim časovima uče i ćirilično pismo kao i elemente srpskog jezika i književnosti. U budućnosti se očekuje i organizovanje predavanja iz srpskog jezika, a u osječkoj parohiji nadaju se i da će dece biti sve više.

- Svakako da mi imamo još mnogo dece koja pripadaju našoj parohiji, ali glavni problem je što oni svi žive na ogromnom prostoru. Neka deca žive na Retfali, a neka u drugim naseljima kao što su Višnjevac ili Josipovac i treba ima više od pola sata da dođu do crkve. Zbog svega toga nije nimalo jednostavno sve organizovati jer su deca u različitim smenama, pohađaju neki sport ili imaju druge obaveze. Ovih 15 dece su uspeli da se organizuju i da dolaze na veronauku, ali postoje i deca koja su aktivna na neke druge načine – kaže Aleksandar Đuranović.

Prema popisu stanovništva od pre deset godina u Osijeku je živeo 6.751 pripadnik srpske zajednice koji su u tom trenutku činili 6,25 odsto od ukupnog broja stanovnika ovog, četvrtog po veličini grada u Hrvatskoj.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.