Deca podelila radost Vaskrsa i učešća u takmičenju

U Borovu je na praznik Vaskrsa održana tradicionalna „Tucijada”, takmičenje u tucanju kuvanim jajima.

Tucijada borovo

Nakon dve godine pauze zbog zabrana velikih okupljanja Udruženje „Plavi Dunav” iz Borova, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom, borovskom osnovnom školom i Dečjim vrtićem „Zlatokosa”, organizovalo je tradicionalnu manifestaciju „U susret Vaskrsu”. Takmičenje je održano nakon vaskršnje liturgije koja je zbog radova na obnovi borovske crkve održana u Parohijskom domu.

– Imali smo ukupno 77 prijavljenih takmičara. Sve su to deca uzrasta do 15 godina i radosni smo da smo nakon uzbudljive borbe dobili i pobednike.  Zahvalni smo našoj opštini koja podržava rad našeg udruženja kao i sponzoru Zlatari Rim koja je za sve takmičare obezbedila lepe nagrade – rekla je predsednica udruženja Desa Jankov.

Pobednica Tucijade je šestogodišnja Sofija Božić, drugo mesto osvojila je Sanja Ostojić, a treći je bio Nikola Krstonošić. Za dobijanje najtvrđeg jajeta postoje neka pravila koja nam je otkrila drugoplasirana takmičarka Sanja Ostojić.

– Jaje ne sme da bude sveže kada se kuva i treba ga kuvati 40 minuta. To je jedina tajna, a što se udaranja tiče to nije presudno. Zadovoljna sam i plasmanom i nagradom – rekla je skromno Sanja.

Pored takmičenja u najtvrđem jajetu i ovaj put održana je izložba oslikanih vaskršnjih jaja u čemu su učestvovali đaci iz borovske škole i deca iz vrtića „Zlatokosa”.

– Deca su se baš potrudila i našoj tročlanoj komisiji bilo je zaista teško da odluči koja jaja su najlepše oslikana, ali neko mora da pobedi. Deca iz vrtića oslikala su oko 60 jaja dok su osnovci, iako službeno na raspustu, na Veliki petak oslikala oko 70 jaja i juče ih doneli ovde u crkvu. Zahvalni smo i vaspitačima, i nastavnicima i roditeljima koji su deci oko svega toga pomagali kao i samoj deci što s radošću učestvuju u ovoj lepoj manifestaciji – izjavila je predsednica udruženja  „Plavi Dunav” Desa Jankov nakon objave odluke žirija.

Tucijada borovo

Najbolje oslikana jaja u konkurenciji dece predškolskog uzrasta izradili su Jovan Tadić, Marko Todorčić i Sara Vasić, dok su najuspešniji osnovci bili  Anastasija Mišljenović, Nikolina Tepavac i Nataša Božić.

– Danas je, hvala Bogu, u Borovu bilo sabrano više stotina ljudi što nas posebno raduje uz ovaj veliki praznik sam po sebi. Zaista nam je puno srce jer prošla godina je bila za zaborav što se tiče svega onoga mimo liturgije. Liturgija je kao i uvek posebna služba koja nas udaljava od zemaljskih problema i uzdiže nas na nebesa. Služili smo je u miru, a sve ono što je bilo prošle godine sa raznim ograničenjima i zabranama neka ostane iza nas i ne ponovilo se – poručio je borovski paroh jerej Dragan Serdar.

Proslavi Vaskrsa u Borovu pridružila se i opštinska organizacija SDSS-a koja je za decu pripremila 150 slatkih paketića.

Za tri godine crkva Svetog arhiđakona Stefana biće potpuno obnovljena

U toku je i obnova pravoslavnog hrama u Borovu koja je počela još pre dve godine. Trenutno su u toku radovi u unutrašnjosti crkve, dok je njena spoljašnjost već završena. Ozidana je i nova ograda koja je oštećena nakon što je na nju palo veliko drvo koje se nalazilo u crkvenoj porti, uređen je prostor za paljenje sveća i popločana staza oko hrama.

– Sredstva za obnovu crkve najvećim delom obezbeđuje opština Borovo koja godišnje u tu svrhu izdvoji oko 600.000 kuna, a ostatak su sredstva od raznih donatora i preko projekata. Radi se etapno i trenutno se obavljaju radovi na uvođenju podnog grejanja. Nakon toga će crkva biti ponovo ikonopisana i nadamo se da će radovi na njenoj obnovi biti završeni u naredne tri godine – rekao je zamenik načelnika opštine Borovo i član crkvenog odbora Duško Drobić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.