Degustacija bjelobrdskih vina: Sve bolji kvalitet i kvantitet

U organizaciji Prosvjetinog pododbora i SKUD-a „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Bijelog Brda i ove godine nekoliko dana uoči Svetog Trifuna, zaštitnika vina i vinara, održana je degustacija bjelobrdskih vina. Od 2013. godine ova manifestacija okuplja sve veći broj, kako učesnika, tako i gostiju.

degustacija bjelobrdskih vina

Program je počeo projekcijom kraćeg filma o bjelobrdskoj pudarini, nastavljen humorističnim pričama i igrokazom te proglašenjem najboljih vina, a završen druženjem koje je trajalo do kasnih sati. Od prošle godine domaćini su u program uveli i predstavljanje gostiju, odnosno okolnih mesta sa kojima imaju najbolju saradnju kad je u pitanju ova manifestacija, ali i sama potrošnja vina.

– Prošle godine su nam Pačetinci bili specijalni gosti kao proba, videli smo da to ima efekta, a ove godine tu privilegiju imaju naši prijatelji iz Trpinje. Važno je napomenuti da smo kroz ovu manifestaciju za pet godina napravili veliki pomak u kvalitetu našeg vina. Mi ne želimo da budemo industrijalci, nećemo da pravimo deset hiljada flaša, ali hoćemo pet, šest stotina domaćeg bjelobrdskog vina, da podignemo na jedan zavidan i kvalitetan nivo da možemo počastiti naše prijatelje i drugove. Broj čokota iz godine u godinu se povećava, a ove godine imamo po prvi put i dva mlada vina, to su bela tamjanika i crna slankamenka – istakao je jedan od organizatora ove manifestacije Slobodan Nešić.

– Za ovih sedam godina od kada organizujemo ovu manifestaciju mnogo toga se popravilo. Na prvom mestu sam kvalitet vina jer do sad smo imali zastupljene isključivo naše stare loze i sorte kao što su slankamenka i otela, a sad se kupuje sortno grožđe, odnosno kvalitetnije, od kojeg se pravi bolje vino. U tom pogledu smo jako napredovali, a napredujemo i u ispijanju vina tako da ga ja pijem u svako doba, pre četiri godine odlikovan sam na ovoj manifestaciji kao najveći potrošač vina u selu, a taj status je aktuelan verujem i danas – kaže u šali Dušan Prodanović iz Bijelog Brda.

Gosti od Istre do Mađarske

Kao specijalni gosti, višečlana delegacija iz Trpinje i ove godine je tradicionalno donela svoje gurmanske specijalitete, karakteristične za ovaj kraj, a u programu su učestvovali govoreći o zanimljivim događajima prouzrokovanih većim ispijanjem vina u njihovom mestu, ali i sa šalama na račun njihovih domaćina.

– Trpinjci piju vina, posebno belobrdsko koje je dobro vino. Nama je drago što smo ove godine na neki način suorganizatori i učesnici ove tradicionalne manifestacije. Iako se u Trpinji pije vina, vinograda je ipak malo, nekada je svaka kuća imala svoj vinograd, danas je on prava retkost – naglasio je jedan od učesnika programa Branislav Maksimović.

Bjelobrdska vina ocenjivali su vinari iz Dalja i Erduta. Tako su u konkurenciji autohtonih vina prva mesta osvojili Vasilije Nešić za belo vino, Ilija Nešić za roze i Siniša Brekalo za crno vino. U kategoriji ostalih vina najboljim belim vinom ocenjeno je ono Bojana Žekića, Radoslav Bošković imao je najbolji roze, dok je Miloš Katanić uspeo da proizvede najbolje crno vino.

Kao i prethodnih godina i ove je godine vladao veliki interes za ovu manifestaciju tako da je u sali Doma kulture bilo više od tristo ljudi, mahom iz Bijelog Brda i okolnih mesta, ali i iz Peroja u Istri, Križevaca, Koprivnice, Slavonskog Broda, Budimpešte i Santova i Mađarskoj.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.