Delegacija iz Hrvatske na sednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu čija je glavna tačka bila predstavljanje aktivnosti Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije na rešavanju problematike pitanja nestalih lica u oružanim sukobima na prostoru bivše SFRJ održana je u sredu.

Srbi Hr 09.07.2021.
Sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Na samom početku sastanka predsednik Odbora Milimir Vujadinović pozdravio je Komisiju za nestala lica Vlade Republike Srbije, kao i relevantne predstavnike iz Republike Hrvatske, Republike Srpske, te relevantnih institucija u Republici Srbiji. Predsednik je istakao da je centralna tema i cilj ove sednice da se najvažnijim predstavnicima države ukaže šta je Srbija učinila po pitanju nestalih lica u prethodnom periodu.

Aktivnosti Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije na rešavanju problematike pitanja nestalih lica u oružanim sukobima na prostoru bivše SFRJ predstavio je predsednik Komisije Velјko Odalović koji je i generalni sekretar Narodne skupštine. On je istakao da je najteža posledica sukoba koji se desio na prostoru bivše Jugoslavije nerasvetljena sudbina, u ovom trenutku još 9.996 lica svih nacionalnosti.

Kako prenosi internet sajt Vlade Srbije, Odalović je objasnio da su lica koja su nestala u sukobima na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Metohije najverovatnije tamo i sahranjena, a ono što region očekuje od Srbije kada se bavi ovom problematikom, jeste da preuzme odgovornost iako, odgovornost nije samo na srpskoj strani. Istakao je da je angažovanost svih u Komisiji, kada se pristupa ovoj problematici, takav da pitanja nacionalnosti nisu prioritetna, već namera da se pomogne, bilo informacijom ili bilo kojim drugim mehanizmom rasvetljavanje sudbina nestalih lica.

Prisutnima se obratio i Milorad Pupovac

Sastanku su prisustvovali i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, voditelj kancelarije Srpskog narodnog veća Jovan Vlaović i predsednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac koji se obratio prisutnima.

Sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu srđan jeremić milorad pupovac jovan vlaović

Srđan Jeremić, Jovan Vlaović i Milorad Pupovac

- Došli smo zato da kažemo da ne može da bude ravnopravnijih nestalih i manje ravnopravnih, nego da svi treba da budu ravnopravni. Ne može da bude politički relevantnijih nestalih i manje politički relevantnih nestalih kao što je znalo biti do sada. Došli smo i zato da kažemo da politiku treba da smestimo kao servis u traženju i utvrđivanju preostalih nestalih lica, a ne da nestala lica budu servis za politiku. To je ono što smo imali potrebu da podelimo sa vama, i to je ono što nas je motivisalo poslednjih nekoliko godina od kako smo se više aktivirali na rasvetljavanju sudbine nestalih lica – istakao je u svoj obraćanju prisutnima Milorad Pupovac.

Osim navedenih, prisutnima su se obratili i predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić i predsednica Udruženja porodica nestalih, poginulih lica „Suza“ iz Beograda Dragana Đukić kao i član Odbora za dijasporu i Srbe u regionu te jedan od inicijatora sednice Miodrag Linta.