Deset ekipa na 11. pasuljijadi u Ostrovu

Lovačko društvo „Jelen” iz Ostrova juče je organizovalo tradicionalnu Grašijadu u ovom selu nedaleko od Vinkovaca i Vukovara.

Slavko Bubalo 08.08.2022.
Grašijada Ostrovo pasulj

Pasulj ili grah kako to kažu stanovnici Ostrova u markušičkoj opštini jedno je od najčuvenijih narodnih jela. Često nepravedno okarakterisan kao hrana siromašnih pasulj ipak zauzima počasno mesto u svakoj kuhinji kako zbog toga što se prilično lako i jednostavno priprema tako i zbog toga što je veoma zdrav. Bogat je kalcijumom i magnezijumom, a odličan je i kao čistač organizma od toksina.

Iako su u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu fišijade i čobanijade mnogo zastupljenije i popularnije meštani Ostrova pre 11 godina pokrenuli su manifestaciju posvećenu pasulju ili grahu, kako vam drago.

- Organizacija je odnedavno prepuštena našem lovačkom društvu i na ovoj 11. po redu Grašijadi imamo ukupno deset prijavljenih ekipa. do sada su organizatori bili seoska društva, ali mi smo odlučili da to podignemo na jedan bolji nivo i da ovoj manifestaciji damo jedan pravi lovački ugođaj. Lovci znaju da pripremaju mnogo dobrih jela, a lovački pasulj je dosta drugačiji od klasičnog jer u njemu ima i mesa divljači. Toga u pasulj ne ide mnogo, ali je dovoljno da mu da jedan poseban ukus - kaže predsednik Lovačkog društva „Jelen” iz Ostrova Dejan Gagulić.

Takmičila se i jedna ženska ekipa

U kuhinji je žena gospodar, ali u pripremanju pasulja najviše se takmiče muškarci, a žene uglavnom dođu na večeru i proglašenje pobednika kao da bar toga dana muškarcima žele da prepuste glavnu reč i da se malo odmore. Ipak, među ekipama se našla i jedna potpuno ženska koja je, i to potpuno, uverena u svoju pobedu.

- Naravno da žene bolje kuvaju, a to ćemo danas i dokazati. Kuvamo sremački pasulj koji je pun svega. Ima tu šunke, kobasice, slanine, povrća i svega, a tu je i tajni začin koji neću da otkrijem. Do sada se žene nisu takmičile, ovo nam je prvi put i nemamo iskustva u ovome ali smo baš zbog toga uverene u našu pobedu - kaže predstavnica Udruženja žena „Nora” iz Ostrova Nikolina Gagulić.

Grašijada Ostrovo pasulj

U Ostrovo su po prvi put stigli i lovci iz Lovačkog Društva „Jelen” iz Mirkovaca.

- Pa mi imamo raznih iskustava. Neko zna da kuva, a neko da pere tanjire, a svi u glavnom znamo da jedemo. Mislim da je ovo zadnje i najvažnije u ovoj igri pored druženja i dobre zabave. Lovac nikada ne jede prazan pasulj, uvek u njemu ima raznih dodataka i to je ono što ga čini drugačijim od ostalih - objašnjava Žarko Bobić iz Lovačkog društva „Jelen” iz Mirkovaca.

O pobedniku odlučuje tročlani žiri sastavljen od proverenih gurmana, a elementi za ocenjivanje su opšti izgled, ukus, kuvanost mesa, kuvanost pasulja i gustina čorbe. Naravno, pasulj ne sme da bude nekuvan ili prekuvan, zrno treba da bude čitavo ali mekano za jelo, a čorba ne me da bude crvena poput one kod fiš-paprikaša ili čobanca.

- U ocenjivačkom žiriju su stariji ljudi koji se razumeju u to šta je pravi pasulj i mi verujemo da neće pogrešiti i da će najbolji da pobede - uveren je Dejan Gagulić.

A kada je već reč o pobednicima najbolji je bio Nemanja Martonji sa svojom ekipom Nemanja i drugari. Drugo mesto osvojila je ekipa LD „Jelen” iz Ostrova, a treći su bili „Pekari” iz Sremskih Laza.