Đaci se uskoro vraćaju u Osnovnu školu Banovci

Zamenik župana Vukovarsko-sremske županije Srđan Jeremić obišao je juče Osnovnu školu Banovci koja je trenutno u fazi sanacije štete prouzrokovane nevremenom.

Dušan Velimirović 14.09.2023.
Oš Banovci Srđan Jeremić

Na poziv roditelja učenika koji pohađaju Osnovnu školu Banovci, vukovarsko-sremski zamenik župana Srđan Jeremić inicirao je sastanak sa izvođačima radova na obnovi škole, nadzornim organom i predstavnicima Veća srpske nacionalne manjine opštine Nijemci. Naime, nakon nevremena koje je u julu poharalo istok Hrvatske, škola u Banovcima je postala neupotrebljiva pa đaci nastavu trenutno pohađaju u susednoj Ilači.

- Predložio sam ovaj sastanak nakon što sam dobio informaciju od predsednika VSNM opštine Nijemci Đorđa Ralića da je održan sastanak roditelja u OŠ Ilača, kojoj škola u Banovcima pripada kao područna. Roditelji su bili nezadovoljni tokom sanacije školske zgrade u Banovcima pa sam odmah kontaktirao županijsku pročelnicu za obrazovanje da vidim šta se to konkretno planira i radi na području ove škole. Dobio sam na uvid troškovnik sa kojim sam bio zadovoljan jer ova škola, koja je i pre olujnog nevremena bila u derutnom stanju, dobija značajniju sanaciju nego što je to prvobitno bilo planirano. U sanaciju će biti utrošeno oko 70.000 evra, dakle ne samo da će biti saniran krov koji je stradao nakon nevremena, nego će biti stavljena i nova PVC stolarija, biće izbrušen i prelakiran sav parket u učionicama, postaviće se i novi oluci, nova limarija na školskoj zgradi i sve će učionice biti sređene i okrečene na adekvatan način – objasnio je razlog posete Banovcima Srđan Jeremić.

Zamenik župana je ovaj sastanak iskoristio i da popriča sa roditeljima o onome šta se planira uraditi u naredne dve nedelje, kako je rekao izvođač radova.

-  Na današnji sastanak sam pozvao i predstavnika izvođača radova kao i nadzornika sanacije zgrade. Drago mi je da su informisali roditelje đaka o svemu što je do sada urađeno, kao i o dinamici i hodogramu koji dolazi. Posebno mi je zadovoljstvo što je rečeno da bi u narednih 15 dana mogli biti stvoreni uslovi da se deca vrate u svoju školu iz Ilače. To je zapravo i primarni cilj i želja roditelja jer su deca sad u teškom položaju, ne mogu pohađati vannastavne aktivnosti i sigurno da će im povratak mnogo značiti, tu su naučili da budu i lakše im je tu doći, nego putovati u Ilaču. Mislim da će ova priča doživeti srećan završetak u skorom periodu. Mi ćemo ponovo doći za 14 dana ovde u Banovce da vidimo da li je ovo obećanje izvođača i nadzornog organa ispunjeno i naravno da ćemo pratiti sve što se dešava, ne samo sa školom u Banovcima, nego i generalno sa potrebama naše zajednice koja živi ovde u opštini Nijemci – priča Jeremić.

Roditelji nezadovoljni ponašanjem rukovodstva OŠ Banovci

Roditelji su izrazili nezadovoljstvo ophođenjem rukovodstva Osnovne škole Ilača prema đacima iz Banovaca. Najavili su i da neće dozvoliti deci da prate nastavu u Ilači, ukoliko do kraja meseca škola u Banovcima ne bude u funkciji.

OŠ Banovci

- Nismo u prvi mah bili zadovoljni kako su tekli radovi, zato smo i zatražili sastanak. Škola nije primerena za odvijanje nastave, međutim srećni smo zbog obećanja izvođača radova da će se deca vratiti u svoje klupe kroz 14 dana. Ipak, mislim da se ništa od toga ne bi dogodilo da nije došao dožupan i to malo pogurao. Škola je dosta stara i do sada nikad obnavljana pa bi bilo dobro i da deca imaju adekvatno grejanje, a ne da se greju na drva u svakoj učionici kao da je 19. vek. To automatski stvara problem i za učenje, kao i obaveze našoj čistačici da loži na osam različitih mesta. Takođe, bilo bi dobro da deca imaju uslove za bezbedan prelazak ceste i da postoji semafor kako ne bismo strahovali za njihove živote. Uz dogovor može sve, neke stvari su obećane, neke već pokrenute pa se nadamo da će se sve realizovati i da će se konačno ova škola moći nazvati pravom školom – zaključuje Svetlana Medić čije dete pohađa OŠ Banovci.

Zamenik župana Srđan Jeremić je zamolio sve prisutne za strpljenje i toleranciju te najavio nastavak razgovora svih učesnika u obrazovanju da bi se razlike i nezadovoljstvo roditelja u potpunosti otklonili.