Dobar sportski start mladog atletičara

Mladi Nikola Busić iz Negoslavaca već nekoliko godina bavi se atletikom, odnosno trčanjem, a od proleća ove godine redovno trenira i odlazi na takmičenja.

Srđan Sekulić 19.10.2023.
Nikola Busić Atletika Srećko Ilinčić

Od početka proleća Nikolu Busića je počeo da trenira naš nekadašnji uspešni atletičar i dugogodišnji trener Srećko Ilinčić. Njih dvojica počeli su sa radom u martu ove godine i rezultati tog rada, ali i Nikolinog talenta, polako izbijaju na površinu.

- Nikola je mlad, perspektivan i talentovan, međutim još je rano da govorimo o nekim rezultatima, ali nadam se da će biti sve u redu. Sluša, redovan je na treninzima i već postiže pomalo neočekivane rezultate – istakao je Ilinčić osvrnuvši se na neka od dosadašnjih takmičenja.

- Sa dosadašnjim postignutim rezultatima sam veoma zadovoljan. Prvo smo bili na takmičenju u Osijeku gde sam već video da poseduje talenat za rad i rezultate. Zatim smo bili na par utrka u Somboru, Osijeku i Našicama, a na poslednjem takmičenju na stazi u Zagrebu prvi dan je trčao hiljadu metara sa rezultatom 2,56 minuta. S tim nismo baš bili zadovoljani, ali to je bio uvod za drugi dan kada je trčao na tri hiljade metara kada postiže izvanredan rezultat. Trčao je ispod 10 minuta što je za njegovu kategoriju jako dobar rezultat i osvojio je šesto mesto, a svi ispred njega plasirani zapravo su godinu dana stariji – naglašava Ilinčić.

Takođe, tokom septembra Nikola je trčao Ferivi maraton u Baranji gde je na 900 metara u svojoj kategoriji osvojio prvo mesto, dok je u kategoriji na pet hiljada bio treći.

- Zadovoljan sam i sa ovim rezultatima i plasmanima, sad je već kraj sezone i malo opuštamo sa treninzima. U sezoni smo trenirali četiri dana nedeljno plus takmičenje. Nikola je više orjentisan i opredeljen na malo duže trke od 1500 i 3000 metara, i upravo mu je ova poslednja disciplina najjača, gde ima i najbolje ostvaren rezultat – kaže Ilinčić.

Želje i očekivanja

Na državnom prvenstvu u Čakovcu Nikola nije imao normu pa je morao da trči u drugoj slabijoj grupi i tu je ubedljivo pobedio. Trenira u Atletskom klubu Maraton u Vukovaru, a treninge održavaju na atletskoj stazi gradskog stadiona u Vukovaru.

Srećko Ilinčić i Nikola Busić

Srećko Ilinčić i Nikola Busić

- Uslovi su ovde izvanredni, koristimo stadion koji je vrlo kvalitetan, odnosno atletska tartan staza, a takođe koristimo i blagodeti Adice koja je izvanredna za ova duga trčanja i tempo. Na stadionu obično radimo na brzini i brzinskoj izdržljivosti, a u Adici na osnovnom i tempo trčanju – ističe Nikolin trener Srećko Ilinčić.

Još je rano da bi se govorilo o bilo kakvim očekivanjima, ali Nikoline želje su jasne, da trenira, da se takmiči i da napreduje.

- Pre nego što sam se odlučio za atletiku, za trčanje, trenirao sam fudbal, međutim došlo je do jedne povrede i pošto se tata već bavio sa trčanjem odlučio sam se da i ja krenem tim istim putem i nisam požalio. Najprivlačnije su mi trke na tri hiljade metara, ali sam uvek nekako plasmanski bolji na hiljadu metara. Dosta mi je sve ovo izazovno, ali uspem nekako da uskladim sve obaveze koje imam kako u školi tako i na treninzima. Želja mi je da sledeće godine završim na pobedničkom postolju na državnom takmičenju i da probam da uđem u reprezentaciju – naglašava mladi Busić.

Nikola je rođen je 2009. godine, pohađa osmi razdred Osnovne škole u Negoslavcima i trenutno se takmiči u kadetskoj selekciji u kojoj će ostati i sledeće takmičarske sezone.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.