Dođite na Sijelo Tromeđe u Strmicu

Sabor ojkačkog pevanja i očuvanja običaja i folklornih tradicija Srba na tromeđi Like, Bosne i Dalmacije u Strmici kod Knina, „Sijelo Tromeđe“ počelo je sa okupljanjem krajiških ojkača i svirača pre 33 godine. Na vetrovitoj tromeđi, do sada, održano je ukupno 23 sabora.

Vaska Radulović 05.07.2018.
Sijelo tromeđe 2018

Već uveliko traju pripreme za 24. smotru narodnog stvaralaštva „Sijelo tromeđe” u Strmici. Strmičani, uz srdačnu dobrodošlicu, pozivaju sve ljubitelje stare izvorne ojkačke pesme, zvuka dipala, igre i pesme kulturno-umetničkih društava, da se 21.7.2018. okupe u porti crkve Male Gospojine i da svi zajedno, uz već čuvene stihove “Volim Bosnu, u srcu mi Lika, Dalmacijo ljubavi velika“, dočekaju na Tromeđi zoru. Organizatori obećavaju puno sati kvalitetnog programa, najavljuju dolazak novih izvođača, ali i pozivaju sve zainteresovane da im se jave i uveličaju svojim dolaskom ovu manifestaciju od posebnog značaja za Srbe u Hrvatskoj.

Ovogodišnji ulazak na „Sijelo“ biće besplatan za sve posetioce, a biće organizovan i besplatan prevoz za sve one, iz okoline Knina, koji do sada nisu bili u mogućnosti da prisustvuju istom.

- Ove godine nas očekuje preko 30 grupa sa više od 200 učesnika i puno novih gostiju kao što su muška pevačka grupa SKD „Prosvjeta” pododbor Zagreb, muška pevačka grupa „Čuvari starih običaja” Knin, muška i ženska pevačka grupa KUD-a „Zora” iz Kragujevca, KUD „Bukovica” Kistanje, „Vukovi sa Dinare” Polača, kao i naši tradicionalni gosti Svetlana Spajić, Obrad Milić i Milan Vašalić. U saradnji sa sponzorima i donatorima, ove godine ćemo imati i besplatan autobusni prevoz iz Knina za sve one koji bi želi biti na „Sijelu“. Napominjemo još jednom da će ovogodišnji ulaz biti besplatan i pozivamo vas da nam se pridružite - kažu organizatori.