Dođite na Sijelo Tromeđe u Strmicu

Sabor ojkačkog pevanja i očuvanja običaja i folklornih tradicija Srba na tromeđi Like, Bosne i Dalmacije u Strmici kod Knina, „Sijelo Tromeđe“ počelo je sa okupljanjem krajiških ojkača i svirača pre 33 godine. Na vetrovitoj tromeđi, do sada, održano je ukupno 23 sabora.

Sijelo tromeđe 2018

Već uveliko traju pripreme za 24. smotru narodnog stvaralaštva „Sijelo tromeđe” u Strmici. Strmičani, uz srdačnu dobrodošlicu, pozivaju sve ljubitelje stare izvorne ojkačke pesme, zvuka dipala, igre i pesme kulturno-umetničkih društava, da se 21.7.2018. okupe u porti crkve Male Gospojine i da svi zajedno, uz već čuvene stihove “Volim Bosnu, u srcu mi Lika, Dalmacijo ljubavi velika“, dočekaju na Tromeđi zoru. Organizatori obećavaju puno sati kvalitetnog programa, najavljuju dolazak novih izvođača, ali i pozivaju sve zainteresovane da im se jave i uveličaju svojim dolaskom ovu manifestaciju od posebnog značaja za Srbe u Hrvatskoj.

Ovogodišnji ulazak na „Sijelo“ biće besplatan za sve posetioce, a biće organizovan i besplatan prevoz za sve one, iz okoline Knina, koji do sada nisu bili u mogućnosti da prisustvuju istom.

– Ove godine nas očekuje preko 30 grupa sa više od 200 učesnika i puno novih gostiju kao što su muška pevačka grupa SKD „Prosvjeta” pododbor Zagreb, muška pevačka grupa „Čuvari starih običaja” Knin, muška i ženska pevačka grupa KUD-a „Zora” iz Kragujevca, KUD „Bukovica” Kistanje, „Vukovi sa Dinare” Polača, kao i naši tradicionalni gosti Svetlana Spajić, Obrad Milić i Milan Vašalić. U saradnji sa sponzorima i donatorima, ove godine ćemo imati i besplatan autobusni prevoz iz Knina za sve one koji bi želi biti na „Sijelu“. Napominjemo još jednom da će ovogodišnji ulaz biti besplatan i pozivamo vas da nam se pridružite – kažu organizatori.