Dunavski talasi ponovo doneli zvuk tambure u Borovo

Tamburaško veče „Dunavom plovi tambure zvuk“ održano je u petak 11. avgusta na letnjoj pozornici u Borovu.

Maja Milanović 14.08.2023.
Tamburaško veče naslovna

Tamburaški sastav Dunavske zore i ove godine bio je organizator manifestacije „Dunavom plovi tambure zvuk“ koja već četvrti put okuplja veliki broj ljubitelja ove vrste muzike u Borovu. Tako je i 11. avgusta prostor iza zgrade borovske opštine bio ispunjen brojnom publikom koja je došla da podrži rad ovog udruženja i uživa u programu.

- Ovi naši tamburaški susreti su posvećeni svemu onome što imamo u Sremu. Zadovoljni smo odazivom ovogodišnjih učesnika, takođe i posećenost je upravo onakva kakvu smo priželjkivali – istakao je ispred organizatora predsednik tamburaškog sastava Dunavske zore Dušan Latas.

U muzičkom delu programa posetioci su uživali u tamburaškim zvucima grupe Osam tamburaša iz Novog Sada koji su nastupili sa vokalnim solistima Đorđem Čavićem i Dankom Stojiljković.

- Drugi put sam u Borovu i puno mi je srce što sam posle više od deset godina ponovo ovde. Mi smo ovde da širimo ljubav, pozitvnu energiju i da pevamo pesme koje su svim narodima lepe i prijaju im bez obzira na nacionalnost i veroispovest. Radujem se što sam deo ove priče i verujem da će večeras biti puno emocija koje ćemo preneti sa scene publici koja nas sluša. Ovo je tamburaška muzika, međutim, naši tamburši članovi Osam tamburaša sviraju sve, klasiku, tradicionale, kao i zabavnjake, pa smo za večeras napravili širok repertoar. Tako da će publika čuti balans zabavnjaka, narodnjaka, kao i repertoar muzike čuvenog Zvonka Bogdana – kaže beogradska vokalna solistica Danka Stojiljković.

Publici se sa bećarskim pričama predstavio i glumac Milenko Pavlov dok su najmlađi posetioci imali priliku da se provozaju konjskim zapregama ili da se oprobaju u jahanju konja.

Tamburaško veče publika

Pored muzičkog dela večeri, organizatori su, sa brojnim prijateljima ovog udruženja, pripremili bogatu gastronomsku ponudu jagnjetine, fiša, pečene ribe, kao i različitih kolača napravljenih po starim receptima naših predaka.

- Pored pečene jagnjetine, poslužili smo i domaće proizvode kao što su kulen, kobasica i slanina. Od prve godine pomažem u organizaciji ove manifestacije i uvek se rado odazovem. Ljudi je sve bolje prihvaćaju. Prve godine su se i domaćini upoznavali sa organizacijom, ali ova godina je vrh, dok se sledeće godine nadamo još većem odazivu – rekao je član Lovačkog društva Borovo Milenko Vukosavljević.

Pored lokalnih udruženja sa područja opštine Borovo koja su pomogla u organizaciji ovog događaja, kao i konjogojskih udruženja koja deluju na širem vukovarskom području, finansijski su manfestaciju najviše pomogli Zajedničko veće opština Vukovar, Kancelarija za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Savjet za nacionalne manjine Vlade RH, Opština Borovo, Vukovarsko-sremska županija i Poljoprivredna zaduga Brestove međe iz Borova.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.