Dva dana svečanosti u Daljskoj planini povodom Preobraženja

Praznik Preobraženja Gospodnjeg obeležen je u nedelju i ponedeljak svetom liturgijom i kulturno-umetničkim programom u manastiru Uspenija Presvete Bogorodice u Dalj planini.

Dušan Velimirović 19.08.2019.
Praznik Preobraženja Gospodnjeg Manastir Uspenija presvete Bogorodice Dalj Planina

Mnoštvo vernika okupilo se u popodnevnim nedeljnim časovima kako bi prisustvovali večernjem Bogosluženju koje su predvodili episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim i vikar episkopa bačkog Irineja episkop mohački Isihije uz sasluženje ostalog sveštenstva iz Osečkopoljske i baranjske eparhije.

- Ovaj sabor nije nešto novo, što je poznato i našem narodu. On je već bio blagosloven blagoslovom vladike Nikolaja Velimirovića, ali ove godine smo ga omasovili da bude sabor koji će okupiti celokupan naš narod s naše eparhije, ovde u našem manastiru, i da upravo kao narod stvorimo jedinstvo i zajednicu kao što nam i priliči jer je to deo našeg etosa – kaže episkop Heruvim.

U ponedeljak je u jutarnjim satima održana sveta arhijerejska liturgija na kojoj je prisustvovalo celokupno sveštenstvo Osečkopoljske i baranjske eparhije.

- Svakako da je značajno za naš narod na ovom području da imamo jedan praznik koji će nas okupiti i koji će nas sabrati upravo oko Crkve jer Crkva je mesto jedinstva, istine i mesto gde mi pronalazimo sebe te, na neki način, pronalazimo sebi braću i sebi onako kako nas uče naši kanoni. Upravo kroz ovaj praznik i saborovanje ovde je srž duha naše Crkve – objašnjava episkop Heruvim.

Praznik Preobraženja Gospodnjeg Manastir Uspenija presvete Bogorodice Dalj Planina

U svojoj besedi vladika osečkopoljski i baranjski poručio je kako ovakva masovna okupljanja dokazuju da sledimo put Svetoga Save i Simeona.

Osim visokih gostiju iz Republike Hrvatske bili su i uzvanici iz Republike Srbije.

- Interesantno je da sam danas prvi put u ovoj svetinji iako sam do sada dvadesetak puta boravio u Dalju i Vukovaru. Pre svega veliki mi je blagoslov, čast i radost da uopšte budem ovde. Zadovoljstvo mi je što sam imao priliku da vidim ovoliki broj ljudi sabranih oko Božije istine. Naše ministarstvo se trudi da uz blagoslov nadležnih episkopa pomogne život i rad svih eparhija Srpske pravoslavne crkve u zemlji i regionu u skladu sa mogućnostima. U tom kontekstu dajemo sve od sebe da pomognemo i ovoj krstonosnoj eparhiji – poručio je pomoćni direktor Uprave za vere Ministarstva pravde Republike Srbije Marko Nikolić.

Posetiocima ponuđen raznolik popratni sadržaj

Večernjem Bogosluženju i popratnom programu prisustvovao je i veliki broj predstavnika političkog, kulturnog i prosvetnog života Srba iz Hrvatske.

- Danas je veliki dan za srpski narod na istoku Hrvatske i značajno je što smo se okupili u ovolikom broju i to pre svega treba da zahvalimo našem preosvećenom vladici. Drago mi je da se narod odazvao i još jednom pokazao da voli svoju Srpsku pravoslavnu crkvu. Zajedništvo i okupljanje oko naših svetinja je ono što nas je uvek činilo jačim i davalo nadu u bolju budućnost – rekla je saborska zastupnica Samostalne demokratske srpske stranke Dragana Jeckov.

Velikom broju naroda tradicionalno su posluženi pogača i grožđe uz ostala posna jela.

- Svake godine dolazimo porodično na ovo okupljanje i mislim da je to prilika da se naš srpski narod okupi na ovom prostoru, da zadržimo svoj identitet i svoje pravoslavlje. Lepo nas je videti u velikom broju u ovakvom ambijentu – rekao je Miroslav Bogdanović iz Bijelog Brda.

Na skupove pravoslavnih vernika redovno dolazi i Biljana Petrovska iz makedonskog Tetova, koja je rođena u Bijelom Brdu.

- U Makedoniji takođe posećujem ovakve događaje. Kod nas je isto običaj da se 28. avgusta okupimo u Ležočkom manastiru i ti se okupljaju vernici iz cele Makedonije, a meni je to jako blizu pa ga posećujem – kaže Biljana Petrovska.

U kulturno-umetničkom delu programa održan je koncert Velikog tamburaškog orkestra Radio-televizije Vojvodine sa vokalnim solistima, a za najmlađe posetioce pripremljeni su štandovi sa igračkama.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.